Re: Potvrzení o zdanitelných příjmech
Pokud dcera uplatnila u zaměstnavatele nějakou slevu na studenta, nemůže ji zaměstnavatel potvrzení vrátit, potřebuje ho pro kontroly z FU ve firmě. Dcera si musí požádat ve škole o nové potvrzení. Doklad o evidenci na UP není povinnou přílohou, ale já kopii přikládám abych se vyvarovala dotazů FU.
Taky nechápu, proč jí nechce potvrzení vydat. Ať dcera napíše písemnou žádost - je povinen jí ho myslím do 10 dnů vystavit. Ttoto potvrzení potřebuje, aby mohla příjmy a sražené zdaňové zálohy zahrnout do přiznání. Potvrzení o evidenci na ÚP není potřeba k DP přikládat, protože to nic nevypovídá o jejích výdělcích. Napadá mě jedna věc, proč jí nechce potvrzení o zd. příjmech vydat - třeba tam neměla podepsané prohlášení a výdělky byly jen do 5000 Kč. V takovém případě byly sražené srážkové daně a tyto už jsou konečné. Potvrzení o zd. příjmech se v takovém případě nevystavuje a do přiznání se tyto příjmy a tyto sražené daně nezahrnují.
Ano je to povinnost zaměstnavatele, aby ji ho vydal. Ať dcera písemně pořádá znovu zaměstnavate,jestli ji nevyhoví, potom doporučrji se obrátit na FÚ na oddělění, kde mají na starost závislou činnost a požádat je o radu.
Měla jsem v minulosti stejný problém.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.