Re: Dotace na mzdy - DPH - výdaje paušál
ad1a2) Podle méno názoru není přijetí dotace uskutečněné plnění, takže do obratu pro DPH bych ji nezahrnul
ad3) Hleděl bych na dotaci jako na kompenzaci výdajů, které jsou jinak zahrnuty v paušálu, tj. zdanil bych ji celou. Anebo jako na příjem, ale pak k ní nenajdete použitelné %, takže to vyjde stejně.
Prakticky jsem to neřešil, určitě porovnejte s dalšími názory.
Taky tohle řeším, ale podle mého by se měla dotace započítat do celkových příjmů a z toho vypočítat paušální výdaje. Kdyby se to účtovalo v daňové evidenci, taky by přece dotace byla v příjmech a oproti tomu mzdová náklady ve výdajích. I když je fakt, že dotace není příjem ze živnosti, ale když účtuju o dotaci u poplatníků v daňové evidenci, zahrnuji ji do příjmů dle § 7.
Souhlasím, co všechno lze brát jako příjem ze živnosti? Když se ještě daňově odečítalo SP a ZP, doplatek OK, ale co s přeplatkem? Dával jsem ho jako příjem s "0%". U té dotace by měl paušál odůvodnění jako částka odpovídající vynaloženým mzdovým výdajům.
Samozřejmě, výdaje budou ve 100%. Víc než na mzdu nedostane a socka a zdravka je u zaměstnanců snad daňově odečitatelná (tak by nemělo nic zbýt), takže při 60% paušálu by to snad mělo být o.k.. A co si myslíte do obratu DPH. Já myslím, že by to do obratu vstupovat nemělo, že je to jen 4a a to si myslím, že dotace ke mzdám nejsou, ale uvítám jakékoliv zkušenosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.