Re: zvěřejnění čísla účtu
Tím se myslí, že ta kolonka se vyplňuje jen pro účely DPH, ne že ten účet je určen jen pro DPH. Buďte v klidu, všichni postupně ztatarovatíme. Do první kolonky ANO, do druhé (zveřejnit) .... nebudu navádět, já dávám NE, dokud nbude jasné, jakou formou se bude zveřejňovat.
Tak já třeba rozhodně NE nedávám, protože bych pak neměl k 1.4. zveřejněný účet, a klienti by neměli radost, neplatili by, a pravděpodobně by odcházeli ke konkurenci - ale každému co jeho jest.
K formě - no bude to ZVEŘEJŇENO, takže na webu, pravděpodobně jako součást registru plátců. Že nejsou známé datové struktury a podobně, je jiná, ale to má vliv na uživatele portálu, ne na registrovaný subjekt.
Zveřejněno může být buď prostým vyvěšením (tj. kdokoli si číslo může opsat) anebo možností ověření (tazatel číslo musí znát, tak ho zadá a systém řekne ano-ne). První způsob považuju za zneužitelný, druhý za relativně bezpečný. Snad mi ÚOOÚ a ČNB dají za pravdu a GFŘ je poslechne. I kdyby ne, zveřejnit mohu kdykoli, třeba až první klient začne brblat, zatím stačí oznámit.
Vám to vážně nevadí, kdyby bylo zveřejněno prvním způsobem? Nejmíň jedna banka používá jako přihlašovací jméno číslo účtu a ověření přes SMS. Přes web si vytipuju oběť a pak stačí si na chvilku vypůjčit jeho mobil.
Některým subjektům nezveřejnění vadit nemusí, jiným naopak. Já na nezveřejněný účet po 1/4 nezaplatím, dodavatel se může vztekat jak štěně. Může za mnou dojít s kasičkou.
BTW myslíte, že se jedná o chybu v zákoně ? Ani náhodou ... chyba je, když se někdo splete, toto je naprosto zřejmý úmysl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.