Vlákno názorů k dotazu Dovolená po ukončení MD od RenataH - Re: Dovolená po ukončení MD na celou roční výměru

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 2. 2013 16:27

div (neregistrovaný)

Re: není to správně
    No to asi ne, protože leden 23 dnů, únor 20 dnů a do 23.3= 16 dnů, což je, nemýlím -li se 59 dnů, takže nárok není celoroční, nýbrž na 2/12 celoročního nároku. Ledaže by měla ještě nějakou nevyčerpanou dovolenou z loňského roku.

• 27. 2. 2013 7:31

RenataH (neregistrovaný)

Re: je to správně
    59 dnů + nárok na dovolenou min. 3 dny za těch 59 "odpracovaných"(z r.2013), tím pádem vznikne nárok na celou výměru dovolené.

• 27. 2. 2013 8:39

all (neregistrovaný)

Re: prosím názor VH, Páju
    To je ale věc výkladu, protože opravdu jedni právníci říkají, že v okamžiku přiznávání dovolené odpracovala pouze 59 dní, tudíž nevzniká nárok na celoroční výměru, nýbrž na poměrnou část. Jiná část právníků říká, že tím, že může poskytnout dovolenou, na kterou ještě nárok nevznikl, odpracuje těch 60 dní a vznikne tak celoroční nárok.
    Docela by mě zajímal názor zdejších právníků.
    My jsme taky dostali pokyn od podnikového právníka - neprřiznávat. V době, kdy určujeme nárok na dovolenou podmínku nesplní, takže celoroční výměru v takovémto případě nepřiznáváme.

• 27. 2. 2013 8:48

RenataH (neregistrovaný)

Samozřejmě, ráda si přečtu názor právníků, ale podle mého tady zcela jistě vznikl nárok na 3 dny dovolené (odpracováno 59 dnů). Čerpáním těch 3 dnů dovolené vznikne nárok na celou výměru dovolené. Rozdíl by podle mého byl v případě, kdy by odpracovala třeba 45 dní, nárok na dovolenou tedy 3 dny. V tom případě bych roční výměru dovolené neposkytla, protože teprve čerpáním roční výměry, na kterou v té době nárok není, by na ní nárok (zcela teorticky)vznikl.

• 27. 2. 2013 10:03

all (neregistrovaný)

Ano, já bych se taky k tomu přiklonila, ale měla jsem vyjádření právníka a od svých nadřízených mám rovněž, že v takovýchto případech přiznat jen nárok který vnikl v době po skončení MD. Protože to byste pak musela takto postupovat i v jiných případech, protože zaměstnavatel může dovolenou poskytnout i když na ni ještě nevznikl nárok, tudíž u vašich 45 + 3 dní = 48 dní, ale protože čerpání dovolené je výkonem práce, tak by mu poskytl další dovolenou 12 dní , přestože na ni nárok nevznikl, ale může ji poskytnout, tím by bylo rovněž 60 dní a ten celoroční nárok by dle vašeho systému vznikl rovněž. Takže myslím, že tady opravdu lze postupovat oběma způsoby, kromě státní správy, kde nesmíte nikdy postupovat ani ve prospěch zaměstnance.

• 27. 2. 2013 10:12

all (neregistrovaný)

Tady jsem k tomu něco našla

http://www.podnikatel.cz/clanky/jak-na-cerpani-radne-dovolene-po-materske/nazory/
    Dobrý den,
    v uvedeném případě bude dosaženo pouze 57dnů,tedy dotaz na krácení, respektive nekrácení je na místě..
    Já jsem nedávno řešil tu samou situaci a bylo mi řečeno,že v tomto případě jsou možné dva způsoby:
    a)podmínka nebyla splněna,tedy připadá v úvahu pouze poměrná část dovolené za odpracované dny..
    b) povolit čerpání dovolené v plné výši,jelikož dny dovolené v součtu s odpracovanými dny přesáhnou zákonem stanovenou hranici 60-ti dní a tudíž takto bude splněna podmínka..

Dobrý den,
    ano, pokud je výkon zaměstnání těsně pod hranicí odpracovaných 60 dní, právníci skutečně připouští oba způsoby. Zákoník práce tuto problematiku podrobněji nespecifikuje (bohužel není upravena ani novelou účinnou od 1.1.2012).
    Osobně se přikláním k variantě ve prospěch zaměstnanců, tj. sečte se výkon zaměstnání (PPM) + dovolená. V uvedeném případě by dle tohoto postupu náležela dovolená za celý kalendářní rok. Samozřejmě doporučuji zvolený způsob ošetřit vnitřní směrnicí a postupovat u všech zaměstnanců stejně.

• 27. 2. 2013 12:49

Martha (neregistrovaný)

Je docela možné, že zaměstnankyně má ještě dovolenou za rok 2012, pokud je to alespoň 1 den, pak je problém vyřešen.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).