Re: Přijatá faktura za stravenky
Ono to není tak jednoznačné. To co je napsáno viz. výše se týká stravenek jako peněžních poukázek např. EXIT, SODEXO,.. tzn., že je mohu použít i jinde než ve vaší jídelně. U vás půjde spíše o fakturaci obědů a ta je u plátce DPH s DPH a na výši sazby DPH záleží, jestli konzumace bude u vás v jídelně nebo to bude prodej obědů "přes ulici".
Spíše já nerozumím postupu popsaném ve vašem úvodu. Vy prodáváte obědy, takže vy byste měli vystavit po skončení měsíce fakturu vydanou na odebrané obědy + DPH a toto DPH na výstupu odvést v daňovém přiznání za leden/2013 (Q plátci od r. 2013 noví plátci DPH nejsou).
To ano, fakturu odběratelům vystavím, pak se ke mně dostane částka tržeb vybraných v hotovosti a přijaté stravenky se odesílají příslušné firmě (Sodexo atd) a ta je pak proplatí a zároveň vystaví fakturu (dobropis). A podle té faktury jsem vždycky o tu částku navýšila ještě tržby za obědy.To jsem dělala,když jsme ještě nebyli plátci,ale teď si nejsem jistá.
Aha :-) musíte oddělit DPH na výstupu z fakturace za odebrané obědy a úhradu obědů stravenkami Sodexo - ty tu slouží jako peněžní poukázka (bez DPH). Nevím jak vám to napsat srozumitelněji.
Zkusím to, i když hodně zjednodušeně a asi i kostrbatě.
Vaše tržby jsou za všechny prodané obědy a úhrada obědů je buď v hotovosti nebo stravenkami Sodexo nebo i vašimi stravenkami? a co se týče DPH, tam na výstupu máte DPH ze všech prodaných obědů a na vstupu DPH za nakoupené potraviny, z nichž vaříte, za nájem, energie atd. Rozumíme si? Vy za prodané obědy na vaše stravenky vystavíte odběratelům FV + DPH a za obědy placené v hotovosti (tj. i na obědy placené stravenkami Sodexo) vystavíte také daňový doklad: tržby + DPH za prodej za hotové. Se Sodexem si proplacení jejich stravenek vypořádáte, tak jak jste byla zvyklá.
I já vám děkuji za objasnění, jak to bylo myšleno. Já jsem totiž nevěděla, že vy nevíte, kolik obědů bylo placeno stravenkami Sodexo. Hlavně, že jsme se navzájem pochopily :-) a změnit systém kvůli plátcovství DPH od 1.1.2013 bude v tomto ohledu nutné. Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.