Re: Zahraniční pracovní cesta
Pro určení Kč hodnoty zahraničního stravného se použijí kurzy vyhlášené ČNB a platné v den vyplacení zálohy, pokud tedy používáte denní kurz. Takže ten váš výpočet bude jinak. ( Jen pro vás, kdyby tam byla čísla, jak jste je uvedla jako že budou jiná, vyšla by vám kurzová ztráta 563/335, NE zisk).
Tak teď jsem už nějak úplně mimo, já jsem použila pro přepočet stravného, kapesného a nějakého poplatku kurz dne vyplacení zálohy a zcp vyšel 16382,39. Jen mám pocit, že do nákladů do účetnictví bych měla použít přepočet dne vyúčtování a to vychází 15741,34. Takže jsem vlastně pořitroublá, protože den KR je ztráta, ale nějak jsem si myslela že zisk, protože do nákladů dám vlastně míň. Asi to pěkně vořu.
Tak pomalu a od začátku :-)
kurz pro výpočet zahr. pracovní cesty je kurz ČNB dnem zálohy= 16.382,39 Kč a tímto kurzem byste měla dát i do uct.
účtování:
335/211 25.780,30 Kč záloha
512/335 16.382,39 Kč zahraniční cesta vyúčtování
211/335 9.398,00 Kč vratka zálohy
335/648 0,09 Kč hal vyr.
(Použivám vaše přepočítaná čísla, protože neznám hodnotu v EUR a kurz toho dne. Raději si to ještě přepočítejte).
Jste moc hodná, je to tak jak píšete, jen jsem do toho začala motat nějaký den zaúčtování nákladů do účetnictví, což jsem vypočítala na těch 15...tisíc a to byla ta chyba!! Takže vlastně žádnej KR, výpočet jsem udělala kurzem ČNB dne zálohy a mám to tedy OK.díky
Dovolím si ocitovat úryvek z odborné publikace:
(co je psáno velkým písmem, je tam tučně)
JE VÝRAZNÝ ROZDÍL V POUŽITÍ KURZŮ PRO PŘEPOČET NÁROKU ZAM-CE NA NÁHRADY CESTOVNÍCH VÝDAJŮ (DOPLATKU, PŘEPLATKU) Z JEDNÉ MĚNY NA JINOU MĚNU A POUŽITÍM KURZŮ PRO ÚČTOVÁNÍ O TAKTO VYPOČTENÝCH ČÁSTKÁCH, TJ. PRO ÚČTOVÁNÍ O USKUTEČNĚNÍ PŘÍSLUŠNÝCH ÚČETNÍCH PŘÍPADŮ.
Protože výpočet výše doplatku nebo přeplatku NENÍ ÚČETNÍM PŘÍPADEM, nelze pro uvedené zjištění nároku zam-ce na výši náhrady cestovních výdajů, a tedy na výši doplatku či přeplatku (příp. jeho částí), který bude se zam-cem vypořádán, v zásadě použít kurz, který účetní jednotka používá ve svém účetnictví, ani kurz, kterým příslušnou měnu od devizového místa (banky, směnárny nakoupila.
Takové kurzy použije účetní jednotka (v souladu s účetními předpisy) pro účtování o uskutečněném účetním případu, tj. např. o pohybu prostředků ve valutové pokladně, nikoli však k výpočtu výše uvedeného nároku (doplatku, přeplatku) zam-ce.
>>>ZCP mi vyšla 16382,39 Kč, zaměstnanec vrátí 9397,91,
>>>protože měl zálohu 25780,30, vše přepočítávám kurzem
>>>dne vyplacené zálohy. Do nákladů započítám 16382,39
>>>nebo
>>>kurzem dne zaúčtování 15741,34? Já jsem zaúčtovala
>>>15741,34 pak jsem měla KR a ten jsem zaúčtovala jako
>>>zisk, ale nějak mi to účtování nesedí.
>>>335/211 zákloha
>>>512/335 náklad
>>>211/335 vratka
>>>a pak jsem účtovala 335/663, což je blbost.
>>
>>je to dobře
>
>mně to nějak nedochází, mám tedy zaúčtovat do nákladů
>15741,34?
>protože když mám
>335/211 25780,30
>512/335 15741,34
promiňte, taky jsem si to neuvědomila až teď po propočtu -
563/335
>211/335 9398
>rozdíl je pak 640,96, ale měla bych ho dát z Dal335 a
>tak ho nemůžu dát na Dal663? Kde blbnu?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.