Re: opět úvěr nebo leasing ???
Pokud jste ve VTP uvedeni jako majitel, pouze je věta v úvěrové smlouvě, že vlastnické právo přechází na fin. společnost, tak fakturu za pořízení auta pořídíte, budete uplatňovat odpisy, ale nemůžete uplatnit paušál na auto. Úhradu akontace - zaplacenou prodejci - zaúčtujete 321 x 221/211, úvěrové společnost poslala prodejci zbývající částku, takže si fakturu interně uhraďte 321 x 479 (to je částka, kterou dlužíte fin. společnosti).... Já měsíčně účtuji předpis úvěru, jistina nedańová (479), úroky daňově (562), pojistění daňově (548) x 321 (měsíční splátka úvěru)... některé úvěrové společnosti se tímto jistí, že nemáte k dispozici VTP...
tak vzhledem k tomu, že o tom není zmínka v TP, pouze je uvedeno ve smlouvě, tak nevidím s daň. odpisy problém. Problém bude s paušálem na auto. Já jsem to tak před 2-ma lety probírala s dańařem a ten mi sdělil výše uvedený postup, a auditor také nic nenamítal, ten si dokonce bral kopie všech smluv...
Ano, tak je to správně, nutno pořádně přečíst o čem je smlouva a co z toho vyplývá účetně a daňově, někdy ještě bývá uvedeno, že výhrada vlastnictví se uplatní jen v případě, kdy řádně nesplácíte, čili variant je více a mají odlišné dopady, pozor na unáhlené soudy a rady "takyodborníků", kteří nemají všechny potřebné informace.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.