Re: Přefakturace energií
Dobrý den,
tak jsem hledala a našla jsem, že přes 604 se to účtovalo do r.2007, pak byla novela a pojem přefakturace zmizel ze zákona. A teď je několik možností jak to účtovat buď to co jste psala vy přes 3-ky a nebo přes 548/648. Někdo psal, že to účtuje také přes 602. My v tom objektu máme také provoz a kanceláře, takže jsem účtovala spotřebu energie 502 a pak jsem chtěla 604-kou přefakturovat poměrnou část - nyní bych to asi řešila analytikou k 602ce, nevím, zda můžu na 648 když to mám na 502 a ne 548. A když účtujete přes ty 3-ky, tak neuplatňujete DPH - jak to pak děláte s energií, která je pro vaše účely? Rozdělujete to? A při placení záloh?
Pokud fakturujete plátci, tak normálně to co spotřebujete vy na 502 a to co oni na 315 (uplatněte celé DPH)a pak jak budete fakturovat, tak to dejte zase na 315 a k tomu DPH. Nebo na ty 502 celé a pak na 602, ale vše s DPH, hlavně když to půjde přes ty 6 a 5.
Tak já myslela, že přes tu 315 to půjde bez DPH, ale i tak to asi udělám přes tu 602, ještě, že se ta chyba našla teď, můžu to ještě opravit.. A ještě můžu se Vás zeptat, jak účtujete zálohy na energie od nájemců, když jsou součástí platebního kalendáře a vč.DPH? nájem účtuju rovnou 221/602, a zálohy tedy 221/324,343?
Děkuji za diskuzi :) a přeji pěkný večer
Děkuji :)
Tak abych přiblížila situaci - nemovitost u které část pronajímáme (viz debata o přefakturaci výše), jsme koupili v 7/12 v dražbě. Má tam vysílač Vodafone, který je tam trvala nehledě na vlastníka, takže jsme ho "koupili" i s nemovitostí. Platí měsíčně zálohy na elektřinu a ta se má vyfakturovat 1x ročně. Jenomže jsme s insolvenční správkyní nemohli dohledat stav podružného elektroměru na našem elměru k datu převedení, takže se mi povedlo zjistit stav až teď, v půlce března. A tedy i spotřebu.
A teď jak vyfakturovat - DUZP k datu odečtu tedy březen. Datum vystavení až budu vystavovat tedy např.dnes. DPH 20% - vztahuje se k 2012 (budu vyfakturovávat 7-12/12) Ale přemýšlím, že by to přece mělo být ve výnosech 2012, ale takhle mi to skočí do 13. Zálohy mám na 324. A vy když přefakturováváte třeba v lednu za prosinec, tak to také musíte řešit že? Děláte na to tedy nějaké dohadné položky? Jenže zase v prosinci jsme nemohli vědět jaká bude spotřeba. Prostě bych řekla, že by to mělo být ve 2012 ale nevím, jak to tam dostat :)
Doufám, že je to popsáno trochu srozumitelně, dělám podvojko teprve rok, takže první závěrka a začínám přemýšlet o sebevraždě :D
Bohužel s tím DPH vám neporadím, protože já si to pohlídala ke konci roku a my to vyúčtováváme měsíčně, takže na 315. Jsme velcí odběrtelé, takže i nám fakturují měsíčně, takže nemáme problém to všechno rozlišit.
NIcméně Vaše úvaha ohledně roku 2012 a výnosů je správná. Pokud jste dala fakturu za elektřinu v roce 2012 celou do nákladů a částečně by se z toho mělo část přefakturovat, tak určitě tu část, která se týká roku 2012 (předpokkádám, že konečný stav k 31.12.2012 znáte) byste měla dostt do výnosů roku 2012. Což se běžně dělá přes dohadné položky 388, proto jsou dohadné, protože jste to nevěděli jistě a přesně.
Na to DPH zkuste dát nový dotaz, určitě vám někdo poradí. Určitě bylo na to nějaké přechodné ustanovení, ale fakt nevím).
Jojo, o DPH tu bylo debat hromada, na základě přech.ustanovení můžete danit sazbou roku, ke kterému se vztahuje, současně si můžete vybrat, že použijete sazbu k roku, kdy je DUZP, čili 21, je to asi na tom, kdo fakturuje, jak se rozhodne, pokud jsem to dobře pochopila. Spíše mě trápí ty výnosy. A když se účtují dohadné položky, tak tedy dohaduji se, že to bude 5.000 Kč, zaúčtuji a až přijde faktura, která bude na 4.500 Kč / nebo 5.500 Kč, odúčtuji dohadnou položku a ten zbytek?
Já to dělám tak, že odúčtuji dohadnou položku a tu fakturu dám celopu do výnosů, poznačím si k faktuře, že na to byla dohadná položka a k odúčtování dohadné položky si poznačím, že přišla faktura. Dělala jsem to i s posvěcením auditora. Ale pokud se rozhodnete pro variantu, že to zdaníte 20%, a ve faktuře vydělíte rok 2012, tak vám nic nebrání, abyste tu ddoh.pol. měla přesně. Ono to sice dle auditorů není úplně košér, jsou na to jiné účty, ale vždy mi to prošlo. Hlavně, že jsou výnosy tam, kde mají být :-)
Pokud to dáte přes příjmy příštích období 385, tak tam byste měla znát přesnou částku, tudíž by to mělo být tak, že vystavíte v r. 2013 FV a tu částku dáte přímo na 385 a tím se vám znuluje. Pokud přesnou částku neznáte, tak 388 a pak by odúčtování bylo 602/388
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.