Re: důchodce podepsal prohlášení
Na to nemusíte být detektiv, vždyť člověk zatrhává "uplatňuji" nebo "neuplatňuji", podle toho, jestli si slevy (invalidní, na poplatníka, na děti) chce nebo nechce uplatnit. A zároveň platí, že star. důchodce, který star.důchod pobíral 1.1.2013, nemůže dostat slevu na poplatníka (ostatní slevy, např. na dítě, může).
To ano, ale v jedné firmě to podepsali všuchni a jsou tam pracovníci na DPP starší ročníky, kde nevím zda už jsou nebo nejsou v důchodu, nemám možnost se s nimi sama spojit a člověk který mi to předává, ten neví kdo je v důchodu, prý si to mám zjistit podle data narození.
člověk, který vám to předává, je s nimi v kontaktu. vy to podle data narození zjistit nemůžete. A´T se jich on třeba jmenovitě zeptá a zjistí to, když jim slevu nedáte a budou na ni mít nárok, budou prskat, když jim ji dáte a nebudou mít nárok, bude prskat FÚ a ještě to budete muset doplatit, protože z nich to pak nedostanete
Co je tak složitého na tom nakopírovat osobní dotazník, kde by pracovník vyplnil potřebné údaje (rodné číslo, zdravotní pojišťovnu, číslo účtu pro zasílání výplaty, údaj o tom zda a jaký pobírá důchod ...)? Těch dotazníků může mít Váš "styčný důstojník" nakopírované stovky.
V situaci, kdy budete údaje potřebovat (DPP např. překročí 10.000 Kč, DPČ dosáhne 2.500 Kč apod.) je budete mít k dispozici. Navíc, v případě sporu s jakoukoli institucí (OSSZ, ZP) můžete doložit údaje získané od pracovníka. Není to tak dávno, a možná to někteří z nás ještě vedou, vyžadovala OSSZ vyplnění tzv. "Prohlášení příjemce důchodu", kde pracovník vyplnil zda a jaký typ důchodu pobírá a od koho jej pobírá /např. vojenské důchody/.
Souhlasím, též mám takové. Ale vždy to řeším jednoduchým způsobem - řeknu jim "Chceš něco od státu (slevu na dani)? Tak pro to něco musíš udělat (= vyplnit dotazník)."
Stejně tak řeším odpovědi na otázku "To si fakt jako necháte originál toho potvrzení z pojišťovny, kolik jsem zaplatil na pojistném?" Já odpovídám: "Chcete ve výplatě originál bankovek při vratce daně? Tak dejte originál potvrzení." :-D Však oni to pochopí. Držím palce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.