Re: roční zúčtování - povinnost zažádat
Pokud Vám to Vaše skutečnosti jenom trochu dovolují a ten zaměstnanec není někdo, kdo si nic nezaslouží, tak většina účetních zaměstnancům pomůže, protože skoro nikdo tomu nerozumí. Tak Vás za ně prosím, ať poradíte. Ale chápu, že pokud toho máte v práci plné zuby a nevíte, kam dřív skočit, tak to asi nejde. :-)
Všechny zaměstnance naháním, všem pomáhám s vyplňováním, zařizováním od bývalých zaměstnavatelů sehnat Potvrzení o zdanitelných příjmech atd. S tím problém nemám, protože chápu, že tomu nerozumí a pomůžu ráda a taky to běžně dělám. Ale tato zaměstnankyně je zrovna ta, která dělá problémy se vším, nikdy nevyšla vstříct, vždy dělala problémy a vše záměrně komplikovala a dělalo jí to moc dobře. Proto u ní teda fakt nevím. Dělala v účtárně, takže moc dobře ví, že se Prohlášení podepisuje, ale mám dojem, že to nechává a pak mě napadne, že jsem jí o tom nedala vědět. Proto se ptám, zda je to moje povinnost. Tuším, že bude dělat opět problémy. Na rok 2013 teda také nepodepsala Prohlášení, je sice nemocná, ale v roce 2013 po ukončení nemoci se jí bude vyplácet odstupné a také proplácet nevybraná dovolená. Jak to bude pak s odpočtem na poplatníka? Na ten nárok mít nebude, když nepodepsala Prohlášení do 31.1.2013. Na to ji také nemusím upozorňovat, aby přišla podepsat? Teď o nic nejde, dokud je nemocná, ale až přijde na placení od zaměstnavatele, bude bez odpočtu.
Děkuji Vám za názory. Jana
Ano, pochopila jste to správně - "onemocněla" a dlouho "nemocná" bude. Ona ale už do práce nepřijde. Ty dva měsíce se jí budou taky platit ještě k odstupnému. Zaměstnavatel jí dal výpověď z nadbytečnosti s odstupným a proplacením 2 měsíců výpovědní doby. Takže se s ní nemám jak domluvit. Jak jsem psala, je problémová a v práci se nestavuje a už ani nestaví. Vše posílám po někom nebo poštou. A hlavně, o podepisování prohlášení a ročním zúčtování moc dobře ví.
Jana
Taky OT
Někdy jsou zmatený, ale často jen líný. Jednou mi jeden přišel, že by potřeboval DP. Měl jednoho zam-tele a úroky (v práci jaksi nestilhl požádat). Přinesl prázdný formulář, tak mu říkám vyplň co zvládneš, pak to dopíšeme. A on že tomu NEROZUMÍ. Tak mě naštval, sedli jsme k tomu a jedem po řádcích: příjmení - to snad víš, jméno - čemu nerozumíš, u § 6 trochu pookřál, než zjistil, že v potvrzení od zam-tele se ty řádky jmenují stejně.
Od té doby jsem ho neviděla...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.