Re: Daňové zvýhodnění-opakování ročníku
Rodič musí doložit potvrzení o studiu na příslušné období, musí se jednat o denní studium na střední škole, musí mít potvrzení od zaměstnavatele manželky, že ona daňové zvýhodnění neuplatňovala. A jak již výše uvedeno, dítě musí mít méně než 26 let.
To všechno mám, jen mě trochu zarazily diskuze na internetu na toto téma. Někdo zpochybňuje "řádnou přípravu na budoucí povolení", jestliže jde v podstatě o opakování ročníku. Potom když má dítě vlastní příjem /zde na dohodu o provedení práce/ po celý kalendářní měsíc, nejedná se již o "vyživované dítě". Co Vy na to?
Občas se tu řeší situace, kdy dítě ukončí ročník a není připuštěno k maturitě v řádném termínu. Potom je konec zvýhodnění v srpnu, přestože maturuje až v září.
Vy píšete, že máte potvrzení o studiu na další ročník. Mzdové nepřísluší řešit, kolikrát dítě ročník opakuje nebo kolik škol vystřídá.
Zaměstnání dítěte během studia na daňové zvýhodnění vliv nemá. Jedině poslední prázdniny po maturitě nebo státnicích to může ovlivnit. Ovšem pojištěné zaměstnání po celý měsíc. DPP do 10000,- není pojištěné zaměstnání.
Děkuji za Vaše informace, neřeším problém z pohledu mzdovky a ročního zúčtování, ale uplatnění daňového zvýhodnění v přiznání k DPFO. Pán má živnost na vodoinstalatérství a nerada bych ho poškodila, nebo mu naopak uplatnila dítě neoprávněně /myslím, že mu dostatek starostí působí studijní výsledky syna/. O tom, že musí jít o pojištěné zaměstnání, jsem nevěděla. Našla jsem na internetu diskuze a co člověk, to jiný názor a výklad. Ještě jednou děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.