Re: prodej bytu
Máte pravdu - pokud koupíte byt, tak jej do 2 let nemáte prodávat (u rodinného domku je to tuším 5 let), jinak odvádíte daň z příjmu FO. Pokud ale za ty utržené peníze koupíte bydlení nové, tak to do dani nedáváte - tudíž nikomu nic nedávejte, jen možná po x letech budou chtít po vás vysvětlení, ale jistě máte kupní smlouvy. Takže to vůbec nemusíte řešit
Na těchto stránkách se člověk hodně dozví, ale také jsou tady často lidi, kteří houby poradí a jen urážejí. Tak jak to je??? U totoho jsem si přímo jistá - vlastní zkušenost a nejen - když nevíte, tak raději neodpovídejte. Bože proč jste lidi na sebe tak zlí???
Oznámil jste správci daně přijetí náhrady do konce zdaňovacího období, ve kterém k jejímu přijetí došlo?
Zákon o daních z příjmů § 4
Osvobození od daně
(1) Od daně jsou osvobozeny
u) příjem získaný formou nabytí vlastnictví k bytu jako náhrady za uvolnění bytu, a dále náhrada (odstupné) za uvolnění bytu, vyplacená uživateli bytu za podmínky, že poplatník náhradu (odstupné) použil nebo použije na uspokojení vlastní bytové potřeby nejpozději do jednoho roku následujícího po roce, v němž náhradu (odstupné) přijal. Tento příjem je osvobozen i v případě, že částku odpovídající náhradě (odstupnému) vynaložil na obstarání bytové potřeby v době jednoho roku před jejím obdržením. Přijetí náhrady (odstupného) oznámí poplatník správci daně do konce zdaňovacího období, ve kterém k jejímu přijetí došlo. Obdobně se postupuje i u příjmů z úplatného převodu práv a povinností spojených s členstvím v družstvu, pokud v souvislosti s tímto převodem bude zrušena nájemní smlouva k bytu, použije-li poplatník získané prostředky na uspokojení bytové potřeby; obdobně se postupuje také u příjmů z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší dvou let a použije-li získané prostředky na uspokojení bytové potřeby, ..
Ale já nechci být zlá. Jen mi prostě vadí, když někdo odpovídá tak, že "někde slyšel, že je to takhle" nebo něco v tom smyslu. Akorát tím mate tazatele. Např těch vašich 2 roky/5 let je o dost složitější, než jak jste to popsala (a ani to nebylo předmětem dotazu). Taky si MYSLÍM, že když jsou peníze použity na nové bydlení, tak je osvobozeno, ale když NEVÍM jistě, a neumím dát odkaz na §, tak mlčím.
Nesouhlasím ale s vámi!!!! Ne že jsem to slyšela, ale zažila, navíc posílám odkaz (dotaz o těch 2/5 letech sice nebyl položen a je opravdu složitější odpověď, ale odpovídám tak, aby to bylo srozumitelné). Stačí vám napsat toto? Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, §4. Ne každý je hloupý, pokud odpovídá jednoduše (já osobně když něčemu nerozumím, tak bych raději, kdyby mi odpověděl někdo, kdo to nebude házet paragrafy, ale vysvětlí co nejjednodušším způsobem). Dobře, není to tak, že bych si to myslela, ale vím to na 100% - do daní to dávat pán nebude, ale nevím jistě, jestli bude podávat nějaké vysvětlení FÚ. Dle mého názoru nebude, protože vysvětlení proč něco nedaním - to bych nehrotila. Omlouvám se, ale opravdu mi přijde, že se zbytečně lidi napadají - ono totiž každý si to může vyložit po svém. Já odpovídala pro laika, ale neznamá to, že tomu nerozumím. A pravda je taková, že na tomto portále se lidi příliš často uráží a hlavně tehdy, když se někdo splete...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.