Re: 321 v cizi mena a poč. stav
Přeplatek máte v cizí měně nebo v české měně.
Ke konci roku musíte vždy závazky a pohledávky přepočítat kurzem k 31.12. - a je jedno jestli je to přeplatek
To znamená, že vás nezajímá kolik má druhá firma v Kč, ale důležitý je odsouhlasit stav v cizí měně. Protože ten budte platit a pak až to bude vyrovnaný, tak uděláte kurzový rozdíl
Přeplatek mám v korunách, z druhé strany vím kolik má být v cizí měně. Takže já vezmu částku, která mě vychází přepočtu jí kurzem k 31.12. a to co mi vyjde navíc nebo méně dám na kurzové ztráty. Né blbost. Nevím jak to provést v praxi mám všechny fa uhrazené a zůstává mi jen ten stav z počátku roku. Takže si udělám ID nebo jak se to prakticky provede, jsem asi natvrdlá, ale nemám s cizí měnou žádné zkušenosti. Děkuji
1. K 31.12. 2012 - máte přeplatek na 321 řekněme 20 euro. V korunách to máte třeba 500 Kč. Vy víte, že těch 20 euro je v pořádku, tudíž spočítáte kurzem k 31.12.2012 (dáme např. 25,50) a zjistíte, že těch 20 euro je vlastně 510 Kč. Tudíž zaúčtujete 321/663 10 Kč. Tím by se mělo dosáhnout toho, že budete mít na 321 = -510 Kč (přeplatek, proto mínusem, zůstatek na MD).
2. Uděláte uzávěrku a v PS budete mít zase mínusem 510 Kč (20 euro) až to někdy vrátíte, tak napři. euro bude 26 Kč, takže budete vracet vlastně 520 Kč a pak až po zaplacení uděláte zase KR 563/321 a krásně se vám to vynuluje.
3. Pokud to nevrátíte do konce roku 2013, budete mít zase zůstatek, tak zase přepočtete a zaúčtujete KR a tak dále...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.