Re: Vedení daňové evidence ...
V POHODĚ to moc nejde, já účtuji takovouto evidenci jako daňové příjmy a výdaje aniž bych rozlišovala pokladnu a banku, ale můj sw to umí- je ještě v DOSu! Možná by to šlo jako nepeněžní, ale to nebude to pravé ořechové...
DE je přehled příjmů a výdajů potřebný pro zjištění základu daně, ale vývojářům sw to asi přijde moc jednoduché, takže jedou dál jako by vyvíjeli jednoduché účetnictví ( taky jsou v tom Kč,že ). Možná by stračil sešit nebo tabulka v Excelu.
Právě jsem se snažila získat radu, jak si to v POHODĚ ulehčit a nemuset účtovat zvlášť banku a pokladnu ... přemýšlela jsem, že bych vše účtovala přes pokladnu (i doklady hrazené bankou) , ale pak budu muset dál stejně hlídat závazky a pohledávky, navíc se jedná o plátce DPH, tak nevím, POHODA asi nebude to pravé ořechové na ulehčení vedení daňové evidence u plátce DPH :-(
Já bych pokladnu a banku neúčtovala společně, protože tak v tom budete mít guláš. Účtujte vše co je placeno přes banku tak do banky a stav účtu Vám vždy musí sedět na zůstatek účtu k danému datu. Soukromé výdaje či příjmy bych do deníku zadala jako položku nedaňovou, což v Pohodě není problém. Jen si musíte nastavit předkontaci z výklopného seznamu. A pokladna Vám zase musí pasovat na doklady, které si budete lepit a vkládat někde do složky či šanonu. A budete mít aktuální přehled jaký máte stav v pokladně. A stejně i zde nedaňový výdaje a příjmy budete účtovat jako položky bez vlivu na základ daně. :o)
Když má ale jeden účet, který používá jak k podnikání tak k soukrom.platbám a těch soukrom.plateb je tam poměrně dost, jak upravím zůstatek banky ? Daný měsíc 2 položkami,které nemají vliv na daň - příjem a výdej ? Vlastně jsem ocitoval to co jste mi napsala, je to tak ? Zaúčtuji položky, které se týkají podnikání a zbytek položkami neovlivňující základ daně tak aby seděl zůstatek banky ?? Pak nebude problém ani s vedením podledávek a závazků .... DĚKUJI
Já bych sice účtovala asi o každé nedaňové položce, ale jestli je toho opravdu moc, dalo by se to i sčítat jednou za měsíc sumu nedaňových příjmů a nedaňových výdajů. Hlavně máte kontrolu na koncový stav účtu a pohledávky a závazky z daňové evidence máte uhrazeny dle skutečnosti.
... MOC DĚKUJI, dívám se, že přítel neváhal a zapojil se do diskuze, ono se to týká jeho ... máte pravdu, bude lepší po položkách, stejně bych musela sčítat příjmy a výdaje, které nesouvisí s podnikáním a takto to bude přehlednější. Ještě jednou moc díky a pěkný zbytek dne J.
Mám taky SW POHODA pro DE a není to problém účtovat po položkách, jde to velice rychle,jen to chce si zvyknout na nějaký systém. Je možné taky třeba z výpisu udělat součet soukr,plateb a ty, co patří k podnikání, tak rozepsat. není to zase tak složité
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.