Re: Lze souběh nákladů - §9?
Paní Zdeno, mohla bych mít jede dotaz. Lze směšovat výdaje % a skutečné výdaje při dvou duzích živnosti?
Př. lékař -
1. činost ambulance -uplatňoval by výdaje skutečné
2. lektorská činnost - uplatňoval by 60% výdajů
domnívám se, že to nelze, někde jsem to možná kdysi četla, ale zkoušela jsem hledat nějaký §, který by to zakazoval...a nic jsem nenašla, asi jsem špatně četla. Moc děkuji
V tomto případě opravdu nelze mixovat skutečné výdaje a paušál. Oba druhy příjmů spadají pod jeden dílčí základ daně (dílčí základ podle § 7 ZDP) a u obou druhů příjmů je třeba uplatňovat výdaje stejným způsobem. Buď k oběma skutečné, nebo k oběma paušály. K příjmům z činnosti ambulance by si mohl uplatnit výdaje pouze 40%.
Možná jste četla Pokyn D-6, kopíruji:
K § 7 odst. 7
1. Pokud poplatník uplatní daňové výdaje procentem z příjmů, uplatní takto výdaje ze všech druhů příjmů, které má podle § 7 odst. 1 písm. a) až c) a odst. 2 zákona a které tvoří jeden dílčí základ daně, s výjimkou uvedenou v poslední větě § 11 nebo § 12 zákona, kdy musí uplatnit daňové výdaje ze všech druhů příjmů ve skutečné prokázané výši.
Paní Zdeno, moc děkuji, jste poklad, kdybych si bývala byla vzpomněla na pokyn D-6, nemusela jsem Vás vůbec obtěžovat. Jsem "pitomá" :-) časový tlak je bohužel krutý a tak jsem jen projela §7.Úplně se stydím, že jsem obtěžovala. Ještě jednou děkuji a hezký víkend
Dobrý den,paní Zdeno, dovoluji si Vás ještě kontaktovat a poprosit, zda byste mi potvrdila mé "znalosti" :-). Dělám přehledy pro tu mojí kamarádku lékařku. Situace je taková, že poplatník měl příjmy dle § 6 a 7. Leden-červenec byla zaměstnána a tedy výdělečná činnost pro ni byla vedlejším zdrojem příjmů. Srpen bez zaměstnání, pouze OSVČ - tedy hlavní zdroj příjmů - zaplatila si minimální zálohy jak na VZP, tak na OSSZ. Září-prosinec opět zaměstnání, takže OSVČ jako vedlejší činnost.V měsíci srpnu ale nic nevykonávala a nic tedy nefakturovala. Myslím, že na VZP to nemá vliv,prostě musí zaplatit minimální zálohu,v srpnu byla osobou,pro který platí minimální vyměřovací základ. Je to stejné i pro OSSZ,nebo tam je rozhodné,zda činnost vykonává či ne? Je teoreticky možné,že by jí byla zaplacená záloha vrácena (příjmy z vedlejší činnosti jsou malé a nedosahují rozhodné částky) s tím,že by na OSSZ nahlásila, že v měsíci srpen nevykonávala činnost? Ale vzhledem k tomu,že si za pár let půjde žádat o důchod,nechyběl by jí tento měsíc?
Dobrý den, srpen bude u VZP i u OSSZ stejný. Jestliže u nich byla přihlášená jako OSVČ, tak musí zaplatit pojistné alespoň z minimálního vyměřovacího základu jako OSVČ hlavní bez ohledu na to, zda činnost opravdu vykonávala a zda z ní měla příjmy. Předpokládám, že pro účely ZP je osobou, která musí respketovat minimální vyměřovací základ (není poživatelkou důchodu, nepečuje o malé děti...).
Zpětné oznámení o přerušení samostatné výdělečné činnosti není možné, takže není teoreticky možné, že by se jí zaplacené zálohy vrátily. Pokud by na začátku srpna oznámila přerušení, tak by si za srpen musela zaplatit ZP jako osoba bez zdanitelných příjmů a pojistné na SP by neplatila. Nepojištěný měsíc by samozřejmě chyběl v odpracovaných dobách při žádosti o důchod.
Paní Zdeno, moc děkuji, ano pro účely ZP je to opravdu osoba, která musí respektovat minimální vyměřovací základ. Díky Vám to teď budu umět i dobře kamarádce vysvětlit. Kombinaci hlavního a vedlejšího OSVČ jsem ještě nedělala, tak jsem měla obavy...nechtěla jsem nic pokazit. Děkuji a přeji klidný zbytek března :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.