Re: OSVČ vedlejší sociální pojištění
Sociální pojištění budete platit dle výpočtu podle vašeho základu daně dle § 7. K přehledu na OSSZ doložíte potvrzení od zaměstnavatele, že jste byl účasten pojištění v r. 2012. V roce 2013 budete hradit zálohy podle výpočtu. Nejste povinen hradit zálohy v minimální výši, pokud jste zaměstnán a podnikání je vaší vedlejší činností.
Zálohy na ZP neplatíte jako OSVČ, pokud je ze zaměstnání odvedena minimální částka ZP a podnikání je pro vás vedlejší činností. Po skončení roku ale doplatíte podle výsledku z podnikání (rozdíl mezi příjmy a výdaji).
>>>>Dobrý den, jsem OSVČ vedlejší z důvodu zaměstnání. Za
>>>>rok 2012 mám daňový základ 500.000,- jsem povinna
>>>>platit za 2012 sociální pojištění a v roce 2013
>>>>nějaké
>>>>zálohy? moc děkuji za odpověď.
>>>
>>>To rozhodně a dravotní taky... To máte základ
>>>500.000,- po odečtení příjmů? Pak Vám vyjde soc a
>>>zdrav
>>>dohromady cca přes 100.000,-
>>
>>sorry, mělo být po odečtení výdajů samozřejmě ;-)
>Sociální pojištění budete platit dle výpočtu podle
>vašeho základu daně dle § 7. K přehledu na OSSZ doložíte
>potvrzení od zaměstnavatele, že jste byl účasten
>pojištění v r. 2012. V roce 2013 budete hradit zálohy podle
>výpočtu. Nejste povinen hradit zálohy v minimální
>výši, pokud jste zaměstnán a podnikání je vaší vedlejší
>činností.
Děkuji. Ještě otázka. V Přehledu pro ZP uvádím skutečné výdaje a skutečné příjmy? Jde o to, že pro účely daně z příjmu uplatňuji výdaje paušálem.
>Zálohy na ZP neplatíte jako OSVČ, pokud je ze
>zaměstnání odvedena minimální částka ZP a podnikání je pro vás
>vedlejší činností. Po skončení roku ale doplatíte
>podle výsledku z podnikání (rozdíl mezi příjmy a výdaji).
>>>>>Dobrý den, jsem OSVČ vedlejší z důvodu zaměstnání. Za
>>>>>rok 2012 mám daňový základ 500.000,- jsem povinna
>>>>>platit za 2012 sociální pojištění a v roce 2013
>>>>>nějaké
>>>>>zálohy? moc děkuji za odpověď.
>>>>
>>>>To rozhodně a dravotní taky... To máte základ
>>>>500.000,- po odečtení příjmů? Pak Vám vyjde soc a
>>>>zdrav
>>>>dohromady cca přes 100.000,-
>>>
>>>sorry, mělo být po odečtení výdajů samozřejmě ;-)
>>Sociální pojištění budete platit dle výpočtu podle
>>vašeho základu daně dle § 7. K přehledu na OSSZ
>>doložíte
>>potvrzení od zaměstnavatele, že jste byl účasten
>>pojištění v r. 2012. V roce 2013 budete hradit zálohy
>>podle
>>výpočtu. Nejste povinen hradit zálohy v minimální
>>výši, pokud jste zaměstnán a podnikání je vaší
>>vedlejší
>>činností.
>
>
>Děkuji. Ještě otázka. V Přehledu pro ZP uvádím
>skutečné výdaje a skutečné příjmy? Jde o to, že pro účely
>daně z příjmu uplatňuji výdaje paušálem.
Uvádíte údaje dle DaP k dani z příjmů. Pokud si uplatňujete výdaje paušálem, pak jsou to výdaje i pro ZP a SP.
>
>>Zálohy na ZP neplatíte jako OSVČ, pokud je ze
>>zaměstnání odvedena minimální částka ZP a podnikání je
>>pro vás
>>vedlejší činností. Po skončení roku ale doplatíte
>>podle výsledku z podnikání (rozdíl mezi příjmy a
>>výdaji).
>>>>>>Dobrý den, jsem OSVČ vedlejší z důvodu zaměstnání. Za
>>>>>>rok 2012 mám daňový základ 500.000,- jsem povinna
>>>>>>platit za 2012 sociální pojištění a v roce 2013
>>>>>>nějaké
>>>>>>zálohy? moc děkuji za odpověď.
>>>>>
>>>>>To rozhodně a dravotní taky... To máte základ
>>>>>500.000,- po odečtení příjmů? Pak Vám vyjde soc a
>>>>>zdrav
>>>>>dohromady cca přes 100.000,-
>>>>
>>>>sorry, mělo být po odečtení výdajů samozřejmě ;-)
>>>Sociální pojištění budete platit dle výpočtu podle
>>>vašeho základu daně dle § 7. K přehledu na OSSZ
>>>doložíte
>>>potvrzení od zaměstnavatele, že jste byl účasten
>>>pojištění v r. 2012. V roce 2013 budete hradit zálohy
>>>podle
>>>výpočtu. Nejste povinen hradit zálohy v minimální
>>>výši, pokud jste zaměstnán a podnikání je vaší
>>>vedlejší
>>>činností.
>>
>>
>>Děkuji. Ještě otázka. V Přehledu pro ZP uvádím
>>skutečné výdaje a skutečné příjmy? Jde o to, že pro
>>účely
>>daně z příjmu uplatňuji výdaje paušálem.
>Uvádíte údaje dle DaP k dani z příjmů. Pokud si
>uplatňujete výdaje paušálem, pak jsou to výdaje i pro ZP a
>SP.
Tím si právě nejsem jista, jelikož jsem přešla za 2012 na paušální výdaje a musela udělat opravný Přehled na OSSZ za 2011, ale na ZP se dělat nemusí. Proto mi nyní logicky vychází, že bych do Přehledu pro ZP měla uvést jinou výši příjmů, resp. daňového základu než mám skutečně v daňovém přiznání. Špatná úvaha???
>>
>>>Zálohy na ZP neplatíte jako OSVČ, pokud je ze
>>>zaměstnání odvedena minimální částka ZP a podnikání
>>>je
>>>pro vás
>>>vedlejší činností. Po skončení roku ale doplatíte
>>>podle výsledku z podnikání (rozdíl mezi příjmy a
>>>výdaji).
Děkuju, tomu rozumím. Mně jde ale o ten příjem, který jsem, díky pohledávce k 31.12.2011, dodanila a opravila o nějak Přehled na OSSZ. Ale na ZP jsem nic za 2011 neopravovala, tudíž bych příjem z té pohledávky měla mít v Přehledu na ZP za 2012. Jestli si rozumíme?
Správná úvaha. Pokud jste upravovala základ daně roku 2011 z důvodu změny způsobu uplatňování výdajů, tak se údaje v přehledu pro ZP za rok 2012 (ale i za další roky, záleží na datu úhrady dodaněných pohledávek) mohou lišit od údajů uvedených v daňovém přiznání.
Informace ke stanovení vyměřovacího základu OSVČ při změně způsobu uplatňování výdajů najdete na stránkách VZP:
http://www.vzp.cz/platci/informace/povinnosti-platcu-metodika/osvc/osvc-stanoveni-vymerovaciho-zakladu-u-osvc-pri-zmene-zpusobu-uplatnovani-vydaju-prechod-na-pausalni-vydaje
>>>>>>Tím si právě nejsem jista, jelikož jsem přešla za
>>>>>>2012
>>>>>>na paušální výdaje a musela udělat opravný Přehled na
>>>>>>OSSZ za 2011, ale na ZP se dělat nemusí. Proto mi
>>>>>>nyní
>>>>>>logicky vychází, že bych do Přehledu pro ZP měla
>>>>>>uvést
>>>>>>jinou výši příjmů, resp. daňového základu než mám
>>>>>>skutečně v daňovém přiznání. Špatná úvaha???
>>>>>
>>>>>
>>>>>Správná úvaha. Pokud jste upravovala základ daně roku
>>>>>2011 z důvodu změny způsobu uplatňování výdajů, tak
>>>>>se
>>>>>údaje v přehledu pro ZP za rok 2012 (ale i za další
>>>>>roky, záleží na datu úhrady dodaněných pohledávek)
>>>>>mohou
>>>>>lišit od údajů uvedených v daňovém přiznání.
>>>>
>>>>Informace ke stanovení vyměřovacího základu OSVČ při
>>>>změně způsobu uplatňování výdajů
>>>>>>najdete
>>>>>>na
>>>>>>stránkách
>>>>>>>VZP:
>>>>http://www.vzp.cz/platci/informace/povinnosti-platcu-metodika/osvc/osvc-stanoveni-vymerovaciho-zakladu-u-osvc-pri-zmene-zpusobu-uplatnovani-vydaju-prechod-na-pausalni-vydaje
>>>Prosím rozumím tomu dobře? Na ZP tedy přičtu příjmy
>>>za
>>>faktury zaplacené z minulých let, ale výdaje zůstanou
>>>stejné, jako v DP? Děkuji, jsem zase
>>>chytřejší:-)))Dobrou noc
>>
>>VZP připouští i výdaje z úhrady závazků:-)
>
>Děkuji, takže pokud tomu rozumím. Stačí když k základu
>daně, který mi v 2012 vyšel přičtu příjem, který jsem
>dodaňovala.
Jestli dobře rozumím já, pak k příjmům, které jsem danila, přičtu ty z minulých let a z celkových příjmů spočítám procento výdajů a to uplatním v přehledu pro ZP?
Můj názor: je celkem jedno, co do přehledu namydlíte, zdravotní pojišťovna stejně není schopná to zkontrolovat. Ale správně by měly být příjmy zvýšeny o příjem, který jste dříve dodaňovala a výdaje zvýšeny o úhradu dodaněných závazků. Když uvedete zvýšené příjmy a z nich spočítáte paušální výdaje (jak píše paní Vendy), tak to ZP určitě nebude nijak zpochybňovat. Už se Vám někdy stalo, že by OSSZ nebo zdravotní pojišťovna zpochybnily Vámi vykázané údaje o výši daňového základu nebo rozdílu P a V? Mě ne, a to ani v případě, že se lišily od údajů uvedených v daňovém přiznání. Myslím, že to nekontrolují.
Zdravím, tak mi to nedalo a zavolala jsem na ZP, konkr. VoZP. Svete div se, dozvedela jsem se, ze musim podat opravny Prehled za 2011 a tim padem problem roku 2012 je vyřešen. Ještě mě nezapomněli upozornit, že pravděpodobně budu doplácet penále. Neskutečný bordel, proč mám platit za to, že využiji možnost, kterou mi zákony umožňují, to mi hlava nebere :-(
Tak je upzorněte, že na svých webových stránkách
http://www.vozp.cz/cs/platci/osvc/
mají uveden text:
Vyměřovacím základem u osoby samostatně výdělečně činné je (od roku 2006) 50% příjmu z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti po odpočtu výdajů vynaložených na jeho dosažení, zajištění a udržení. Osoba samostatně výdělečně činná je povinna odvést pojistné z dosaženého vyměřovacího základu.
Úpravami daňového základu se příjmy ani výdaje roku 2011 nikterak nezměnily.
Jestli přecházíte z DE na výdaje procentem z příjmů, tak přehled 2011 pro zdravotní pojišťovnu neopravujte - není důvod.
Bude se rozcházet vyměřovací základ pro sociální a pro zdravotní pojištění, ale to se děje běžně. Podobné to bylo dřív u povinného vedení účetnictví u osob s FVE při osvobozených příjmech a při uplatnění výdajů procentem.
Vůbec jim nedávejte důvod pro nějaké vyměření penále.
Přesně, jak píše pan /paní/ Tečka. Přehled za rok 2011 máte sestavený správně, tak proč jej opravovat? Po telefonu Vám mohou sdělit cokoliv, za tyto (nesprávné) informace nenesou odpovědnost. Nedávejte jim žádný důvod pro vyměření penále.
Přikláním se k názoru neposlouchat telefony, u SP je základ daně, ale u ZP pořád příjmy po odpočtu výdajů. Zákonodárci by to měli sjednotit, snad k tomu dojde s jednotným inkasním místem. K těm "paušálním zdravotním výdajům" z přidaněných phledávek - vzpomínám si, že když se ještě platilo ZP z honorářů zdaněných srážkou, uznávali z nich pro účely ZP paušální výdaje, ale bylo to jen v nějakém interním materiálu. Zkuste, kontrolu ZP u OSVČ jsem za 18 let nepotkal.
Určitě, řekl by, že má pochybnosti o správnosti všeho a nechal by se to od Vás naučit;-) Většinou se na úřadovnách ZP domluvím bez problémů, ale občas jsem se tam musel vložit i do záležitostí cizích lidí, protože jsem to nemohl poslouchat. Nikde nejsou tak "jistí" v zákonech jako na úřadovnách.
Ze život ....
Úřadovna zdravotní pojišťovny Praha, prosinec 2012
OSVČ - přinesla dopis o přerušení podnikání
Úřednice - musíte přiložit potvrzení z Živnostenského úřadu, že jste podnikání přerušila
OSVČ – potvrzení nemám, na ŽÚ jsem nic nehlásila, od roku 2010 to není povinné
Úřednice – to mě nezajímá, prostě musíte přinést potvrzení
OSVČ - nemohu, zpětně podnikání na ŽÚ nepřeruší a já jsem přerušila podnikání před 4 dny
Úřednice - bez potvrzení z ŽÚ vás nemůžeme odhlásit jako podnikatele, musíte přinést potvrzení
.... mám pokračovat ?
Po několika negativních zkušenostech doporučuji vše posílat poštou, případně jen odevzdat v podatelně, o ničem nediskutovat. Pokud budou mít nějaké výhrady, tak ať napíší nebo zavolají. Změnový list na ŽÚ také není špatný nápad, ale jak píše paní V., přerušení nelze na ŽÚ provést se zpětným datem. Pokud neřešíte přes ŽÚ, tak na oznámení PSSZ máte čas do osmého následujícího měsíce.
Jo to máte pravdu, já jsem jen chtěl podotknout, že bych takovou věc řešil rovnou na ŽÚ přes jejich formulář a na ostatní úřady bych pak už nic neposílal a vůbec se s nima nebavil.
Jo a když paní píše, že má doručenku z datovky, že to na pojišťovnu došlo, tak bych se s nima už vůbec nebavil a maximálně je odkázal na datovou zprávu.
Posílala oznámení o přerušení svojí datovou schránkou. Nepotřebovala nahlásit přerušení na ŽÚ, jen na OSSZ a ZP. Na OSSZ oznámení došlo a na ZP ne. Tedy podle pracovníků ZP. V datové schránce je u zprávy dodejka i doručenka. Zpětně nahlásit přes JRF již nešlo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.