Re: Přijatá záloha na službu z EU
mám článek od ing. Ledvinkové, kde uvádí
Částku 1 000 EUR přepočte plátce pevným kurzem za měsíc květen (26 Kč/EUR), tj. 26 000 Kč a uvede do řádku 21 DAP za květen. Do souhrnného hlášení se tato částka neuvádí, protože do souhrnného hlášení se uvádí údaj o hodnotě poskytnuté služby, nikoliv hodnotě poskytnuté úplaty („zálohy“).
a dále od ing. Novákové:
Snahou je sblížit obsah řádku 21 s údajem uváděným dle § 102 odst. 1 písm. d) ZDPH v souhrnném hlášení s kódem 3. Jak již bylo uvedeno výše, rozdíly mezi přiznáním a souhrnným hlášením však zůstanou, neboť do řádku 21 se budou i nadále uvádět přijaté zálohy, zatímco do souhrnného hlášení se služba uvede v plné hodnotě až při jejím poskytnutí.
zkuste se zeptat na FÚ, protože, když budete mít rozdíl mezi ř. 21 a SH, vyzvou vás k vysvětlení, takže dotazem se vyhnete tomuto problému
Re: Přijatá záloha na službu z EU
už z praxe - přijatou zálohu na službu do EU jsem dala do DPH na ř. č. 21, ale do SH jsem neuvedla. Do přílohy k DPH jsem uvedla proč je rozdíl mezi DPH a SH, přesto mi volali z Fi ú - si nevšimli přílohy. Tak jsem ještě jednou vysvětlila a paní se už neozvala.
Pokud je přijatá záloha z EU pouze na zboží - bez instalace a montáže, tak do DPH neuvádím ani do SH, až dojde k plnění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.