Re: Chyba pojišťovny ŽP?
já mám tedy jiný názor - peníze převedené na novou smlouvu (i u jiné pojišťovny), se nedodaňují, neobdržel je totiž na účet/složenkou... už se o tom zde několikrát diskutovalo a je to i INFO od pracovnice FÚ... takže pokud bylo na nové smlouvě o ŽP uvedeno, že se mají peníze přeposlat na novou smlouvu (tím by nic nedodaňoval), ale přišly v hotovosti (musí dodanit), tak bych kontaktovala pojišťovnu, že mi s tím vznikla škoda a požadujte od nich náhradu, je to jejich vina... ale znovu podotýkám, že musí být ze smlouvy patrné, že se peněžní prostředky mají poukázat přímo na novou smlouvu.... to je prostě můj názor, protože Vám vznikla škoda a to dodanění...
ano,už se o tom zde mnohokrát diskutovalo, ale tady je navíc ještě ten problém, že ty peníze on dostal do ruky, nebyly tedy převedeny na novou smlouvu. On je neměl vybírat, měl jednat s pojišťovnou dříve než peníze vyzvedl na poště. Kromě toho, že ze zákona i v tom případě, že by byly převedeny na jinou životku, je povinen dodanit, protože nebylo převedou kap.hodnota, ale odbytné.
Postup je potom podle Jolany Ackermannové z České asociace pojišťoven takový, že „pokud klient zruší původní pojištění splňující podmínky daňového odpočtu a zároveň uzavře nové pojištění (také splňující podmínky daňového odpočtu), pojišťovna převede rezervu nebo kapitálovou hodnotu rovnou na nové pojištění, většinou jako mimořádný vklad (není nutné dodanění)".
zatím ještě dodaňovali, až od r.2015 nám zákony umožní převést na novou ŽP odbytné a tak nedodaňovat.
I když referentky na FÚ tvrdí, že když je převedeno rovnou, na jinou ŽP, neˇmusí se dodaňovat, ale zákon říká něco jiného
Ale tady dokonce on ty peníze dostal do ruky, takže tady je to evidentní. Neměl je přijmout.
Napsala jsem odbytné,ale v podstatě nením o co konkrétně šlo...zda kapitálovou hodnotu nebo něco jiného....z žádosti o zrušení bylo ,že případně vzniklé plnění se převede na účet nového životního pojištění...To zrušené ŽP bylo i s úrazovkou a to plnění mohlo být i z toho... ?? Já prostě nevím jestli to mám dodanit...
Pokud manžel neuplatnil pojistnou událost, tak z úrazovky žádné plnění být nemůže, pouze z rezervotvorného pojištění.
Pokud bylo vyplaceno odbytné, a je jedno, jestli klientovi nebo jiné pojištovně, pak je povinnost dodanit - viz par. 15/6 ZDP.
GFŘ sice vydalo stanovisko, že při převodu na novou smlouvu se nezdaňuje. Toto je nutné považovat pouze jako stanovisko, kterým se ovšem řídí FÚ. Na druhé straně nemá žádnou právní váhu. Už se několikrát stalo, že názory a části Pokynů řady "D" smetl NSS ze stolu.
Stanovisko nemá oporu v zákoně, ale vzhledem k tomu, že je pro daňového poplatníka příznivější než zákon, tak jej určitě nikdo nenapadne. Jiná věc je, jak dlouho bude bude toto stanovisko platné.
Dorotko, tímto problémem se ovšem nemusíte vůbec zabývat. At už je výklad jakýkoliv, pokud je odbytné vyplaceno klientovi, tak je povinnost dříve uplatněné snížení daňového základu dodanit dle par. 10 ZDP.
Ikdyž na pojištovně zkusíte uplatnit náhradu škody, protože výplata byla provedena jinak, než bylo dohodnuto, její právníci se odvolají na text par. 15,odst.6 ZDP a nemáte šanci vyhrát.
A navíc - není moc chytré vkládat mimořádné pojistné na ŽP. Daleko výhodnější je uložit peníze na dlouhodobý termínovaný vklad, kde můžete v současné době dosáhnout na zhodnocení až 5% p.a. při zajištění fondem pojištění vkladů - tedy pokud částka je menší než 100 tis. EUR. Takového zhodnocení se v žádné pojištovně nedočkáte.
Jirko díky!
>Pokud manžel neuplatnil pojistnou událost, tak z
>úrazovky žádné plnění být nemůže, pouze z rezervotvorného
>pojištění.
>
>Pokud bylo vyplaceno odbytné, a je jedno, jestli
>klientovi nebo jiné pojištovně, pak je povinnost dodanit -
>viz par. 15/6 ZDP.
>
>GFŘ sice vydalo stanovisko, že při převodu na novou
>smlouvu se nezdaňuje. Toto je nutné považovat pouze jako
>stanovisko, kterým se ovšem řídí FÚ. Na druhé straně
>nemá žádnou právní váhu. Už se několikrát stalo, že
>názory a části Pokynů řady "D" smetl NSS ze stolu.
>Stanovisko nemá oporu v zákoně, ale vzhledem k tomu,
>že je pro daňového poplatníka příznivější než zákon,
>tak jej určitě nikdo nenapadne. Jiná věc je, jak dlouho
>bude bude toto stanovisko platné.
>
>Dorotko, tímto problémem se ovšem nemusíte vůbec
>zabývat. At už je výklad jakýkoliv, pokud je odbytné
>vyplaceno klientovi, tak je povinnost dříve uplatněné
>snížení daňového základu dodanit dle par. 10 ZDP.
>
>Ikdyž na pojištovně zkusíte uplatnit náhradu škody,
>protože výplata byla provedena jinak, než bylo
>dohodnuto, její právníci se odvolají na text par. 15,odst.6 ZDP
>a nemáte šanci vyhrát.
>
>A navíc - není moc chytré vkládat mimořádné pojistné
>na ŽP. Daleko výhodnější je uložit peníze na dlouhodobý
>termínovaný vklad, kde můžete v současné době
>dosáhnout na zhodnocení až 5% p.a. při zajištění fondem
>pojištění vkladů - tedy pokud částka je menší než 100 tis.
>EUR. Takového zhodnocení se v žádné pojištovně
>nedočkáte.
>
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.