Re: Drobný majetek do evidence dlouhdobé
>Pokus se rozhodnu pro evidenci drobného majetku (pod
>hranicí 40000,-) v dlouhodobém majetku, musím pro tento
>majetek mít jiný účet než mám pro stejné kategori
>majetku s hodnotou nad 40000,-? Např. mám stroj v hodnotě
>100.000 na účtu 022/100, odepisuju na účet 551/100, v
>případě likvidace nebo prodeje ZH na účet 551/110 nebo
>541/110...můžu takto účtovat i o tom drobném, nebo
>musím tento drobný dlouhodobý účtovat např. na účtu 028
>nebo 029 a i odpisy účtovat na jiném analytickém účtu
>551 ? Odpisy bych si nastavil tak, aby majetek byl
>odepsán např. během 2 let (účetní=daňové).
Sice Vám asi zákon nebrání mít jeden účet, ale já doporučuji důslednou analytiku, protože odpisy drobného majetku mají jiný řád, to, co si určíte jako účetní odpis (tedy třeba ty 2 roky), je pak i odpisem daňovým a měl byste mít kontrolu, že součty odpisů na kartách majetku odpovídají částce na 551.( a také celkově na 082). Můj názor, ale nevnucuji:-))))
>
Takže pokud si uhlídám účetní a daňové odpisy a budu si schopen vyjet pro daňové přiznání patřičné sestavy prokazující správnost výpočtu daňových odpisů, žádný zákon mi nebrání mít tento drobný majetek na stejných účtech jako klasický dlouhodobý majetek ? Je tak ?
Díky Vendy...jen ještě další dotaz...můžu se k tomuto majetku chovat z hlediska odepisování jako ke klasickému dlouhodobému se zařazením do odpisových skupin a použitím sazeb pro jednotlivé daňové skupiny, nebo už musím povinně použít §24, odst.2, písm. v) týkající se odpisů hmotného majetkuk, který není vymezen pro účely zákona jako hmotný majetek...a tudíž vždy použít jako daňový odpis ten odpis účetní...odepisování dle odpisových skupin pro mě bude nevýhodnější, protože účetně (a tím pádem i daňově)už bych to teoreticky mohl odepsat za 2 roky, kdežto dle skupin by to bylo na více let, ale když si to takhle "nevýhodně" sám vyberu, můžu i u tohodle majetku mít jiné účetní a jiné daňové odpisy ? Jen teorie...:o))...díky...a přeji hezký zbytek neděle...
Nejsem daňař, ale myslím si, že do 40 tis. nesplňuje majetek zákonem dané podmínky pro to, aby se posuzoval jako hmotný investiční majetek. Proto je v §24,odst.2 v) napsáno, že daňovými výdaji jsou také::
účetní odpisy, s výjimkou uvedenou v § 25 odst. 1 písm. zg), a to pouze u
1. hmotného majetku, který není vymezen pro účely zákona jako hmotný majetek
...ale prosím daňové poradce o doplnění, případně vyvrácení. Díky a hezký večer.
Dobrý den, o majetku který nesplňuje hodnotu pořízení 40 tis. může účetní jednotka rozhodnout, že bude drobným dlouhodobým majetkem dejme tomu od 15 tisíc. I tak může evidovat ma majetkových účtech, tak jako klasický DHM. Je však vhodné používat samostaný analytický účet i samostatný účet oprávek.
Stanovení odpisů je zcela na účetní jednotce, avšak minimálně 24 měsíců. Není nutné stanovit stejnou dobu odpisu podle odpisových skupin, ale bylo by vhodné k tomu přihlížet, z hlediska doby použitelnosti. Např pro kompresor by bylo vhodnější použít delší dobu odpisování, než třeba pro PC.
Zde se pak musí použít §24, odst.2, písm. v) týkající se odpisů hmotného majetku, který není vymezen pro účely zákona jako hmotný majetek. Proto bude odpis účetní vždy odpisem daňovým.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.