Vlákno názorů k dotazu Peníze od pojišťovny za úraz - daní se? od Kara - Re: Peníze od pojišťovny za úraz - daní...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 3. 2013 19:41

Kara (neregistrovaný)

Re: Peníze od pojišťovny za úraz - daní
    To byla náhrada za ztrátu na výdělku u nemoci z pracovního úrazu od pojišťovny, u které je zaměstnavatel pojištěný? V tom případě už jsou ty peníze zdaněné, zdanila je pojišťovna. Pokud náhrada činila do 5000 hrubého, pak z toho byla sražená srážková daň a je to vyřízené. Pokud náhrada byla nad 5000 hrubého, pak z toho pojišťovna srazila zálohovou daň, Vy si musíte vyžádat od pojišťovny potvrzení o příjmu a té dani a musíte podat přiznání. Zdaňovat nově už se to nebude, protože se započítá ta již sražená zálohová daň, ale musíte to dát dohromady se všemi přímy (tzn. vyžádáte si od zaměstnavatele potvrzení o zdanitelných příjmech) a všechno zahrnete do přiznání. Pokud jste ty peníze od pojišťovny obdržel až teď v roce 2013, tak toto uděláte až po skončení roku 2013.

• 20. 3. 2013 7:47

karlík (neregistrovaný)

Děkuji moc. Mám oba případy. Byl to pracovní úraz, takže jsem dostal od pojišťovny zaměstnavatele a ještě od své pojišťovny z úrazové pojistky. Od zaměstnavatele je to víc jak 5 tisíc. Takže s penězma ze své úrazové pojistky nic dělat nemusím a s penězma od zaměstnavatele z jeho pojistky - vyžádám si potvrzení od pojišťovny a pak si podám DP - nebo mně to může provést zaměstnavatel při ročním zúčtování?

• 20. 3. 2013 9:43

v.e.n.d.y.

Nemůže, protože jde o dva souběžné příjmy. Vyžádejte si potvrzení ze zaměstnání a z pojišťovny a podejte DP do 2.4.2013

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).