Re: přefakturace energ.náklad min.roku?
Myslíte přes 3-kové účty? Původně jsem to také nechtěla přes náklady a výnosy, ale máme to tak, že je na jednom elektroměru naše firma, několik nájemců z nichž někteří platí paušální částku, někteří skuteční spotřebu, takže nejsem schopná to nějak moc rozlišit. I když, když bych v průběhu roku neuplatňovala nárok na odpočet DPH ze záloh a nárokovala ho až po vyúčtování a odpočtu všech úhrad tak by to možná šlo rozlišit..
Asi to nakonec udělám přes dohadnou položku k 31.12.2012 - podle uhrazených záloh, skutečný rozdíl vyjde jen o několik stovek. Nicméně jsem je ještě nikdy neúčtovala, tak snad to klapne.
Děkuji za názor..
my máme v budově jen jeden elektroměr a 5 nájemců + naše firma.rozpočítáváme vše dle podlahové plochy,protože jinak to prostě nejde.část energií,která připadá na naší firmu,dávám do nákladů,zbytek přes účet 315 a to pak vyfakturujeme nájemcům (311/315).akorát se musí rozlišit dph-část naší spotřeby krácené dph,vyfakturované dph plný odpočet.
a samozřejmě na konci roku dohadné položky dle zaplacených záloh.
A proč na Vaši spotřebu krátíte DPH? Takže Vám přijde faktura za energii od čezu a vy zaúčtujete 502/321 - spotřebu Vaší firmy, spotřebu nájemníků 325/321, dph 343/321 a pak fakturujete tu spotřebu nájemníků 311/315 + 311/343? Omlouvám se za takový podrobný rozbor, budu moc ráda, když mi to buď potvrdíte nebo opravíte, ještě mám čas to za 2012 případně opravit..
Děkuji
Aha, tak to je to krácení jasné.. to jsem předem zakázala :) ale máme ještě jednu halu volnou a zájemce neplátce, takže se tomu asi také nevyhnu.. Myslela jsem si, že když se účtuje, přes 3.., že nelze uplatnit odpočet DPH i za nájemníky a pak jim s DPH fakturovat, aby se to rovnalo 0 a zůstal pouze odpočet DPH za naši spotřebu, ale když to jde, tak to raději předělám, vím, že to přes ty náklady není úplně ideální..
Moc děkuji za rady a přeji pěkný den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.