Re: Chybné potvrzení o zdanitelných příj
podle mého - zam-ec splnil svoji povinnost, požádal Vás o RZD, dodal Vám Potvzení od předešlého zam-tele
já bych se tedy zachovala jinak, jelikož by mi předal vše, co bylo potřeba, tak bych ho upozornila, že je Potvrzení špatně a aby mi do určitého termínu předal opravené Potvrzení.. Pokud mi někdo v únoru předá dokumenty, tak je co nejrychleji kontroluji, aby se mohly případné nedostatky do zpracování RZD ještě doladit.... A taky je na Potvrzení uveden telefon, toho kdo vystavuje, takže zam-ci by to opravdu netrvalo dlouho než by Vám dodal opravené Potvrzení...
Když se to vezme striktně, tak Mia měla právo takto postupovat (až na to, že mu Mia řekla, že má povinnost podat přiznání. On totiž tu povinnost nemá, on si ho podat může nebo nemusí). Pokud chce zaměstnanec RZD, má do 15.2. dodat úplné a správné doklady. Není vždycky v silách účetní hned zjišťovat nedostatky. Já je taky zjistím, až RZD nahazuji, při počtu přes 400 lidí to ani jinak nejde, prostě není čas. Na druhou stranu teď mám udělaný asi 50ti bodový seznam, co všechno mně ještě kdo musí dodat k ověření, např. smlouvu o ŽP nebo úvěrovou smlouvu. To proto, že loni tam uplatňovali úroky nebo životko, takže už loni bylo podle smluv zkontrolováno. Jenže chyba lávky - tentýž člověk dodá životko nebo úvěry, já opět mrknu na smlouvu a ono je to z jiné pojišťovny nebo z jiné banky. Takže se musí znovu ověřit podmínky. Jenže oni mi ty nové smlouvy nedodali - a toto všechno já zjistím až při dělání RZD. Taky bych mu řekla, ať obstará potvrzení správné (a datum vystavení musí být do 15.2.) a dala mu nějaký termín, dokdy má doložit.
Nevíme, kolik má paní zaměstnanců, ale toho, že je v hlavičce dokladu rok 2011 a ne 2012 si měla všimnou při předávání, kdy byl ještě čas na opravu. Přece když přejímám takovéto doklady, tak alespoň zkontroluji pohledem jestli je všechno v pořádku. Jistě nebude kontrolovat správnost výpočtu, ale rok je první, co člověk vidí, když vezmě papír do ruky. Nehledě na to, že skutečně mohla kontaktovat účetní, která to vystavila a požádat o opravu.
Kdo chce zúčtování udělat, najde si způsob jak to udělat, kdo nechce, hledá způsob jak se tomu vyhnout.
MIA reaguje:Musím doplnit informaci, že jsem ihned po navrácení chybného dokumentu zaměstnanci jsem mu nabídla, že pokud mi dodá opravený dokument, zpracuji mu daňové přiznání. Podle mne přece nemám povinnost čekat, až mi dodá opravený dokument, třeba mu to dojde pozdě nebo nikdy. On na RZD trvá, mě to ale třeba přidělává práci a starosti. Bohužel se sním nedá domluvit, navíc to je strašný rejpal a proto mi jde o striktní vyjádření a řešení tohoto problém.
Mým hlavním záměrem, proč jsem se rozhodla tuto situaci takto řešit, bylo, to, že on byl jediným zaměstnancem u kterého nebyly podklady v pořádku a ja už chtěla RZD za naši firmu uzavřít a mít klid. Proto v momentě kdy jsem zjistila, že je tam taková to nesrovnalost (nejspíš překlep) jsem mu ihned sestavila daňové přiznání na EPU a za předpokladu, že dodá opravené potrvzení,mu dám podepsat daňové přiznání a odnesu mu to na FÚ.Takto jsem mu to s informací o tom, že má chybu v Prohlášení řekla. On však toto nepřijal a trvá na RZD. Jde jen o to, kdo z nás má pravdu a zda mu můžu takto argumentovat.
Nesouhlasím s tvrzením, že jsem to měla zkontrolovat dříve, neboť on toto potvrzení měl doma dle data vystavení již 10měsíců a on jej přebíral od předcházejícího zaměstnavatele a měl si toho všimnout.Dle mého názoru mi má správne dokumenty doručit do 15.2.2013.
jo tak pokud je to takový rejpal, kterému nestačilo, že jste mu připravila DP (a ani jste to nemusela) a on si trvá na svém, tak jak psala paní Kara - měla jste právo takto postupovat a RZD nedělat - do 15.2. musí dodat úplné a správné doklady, což pán neučinil, tak má smůlu... Ono samozřejmě pokud je to zam-ec, který je na "pohodu", tak mu vyjdu vstříc, ale pokud je to rejpal urýpaný tak to je o něčem jiném...
Souhlasím. Pokud byste mu vyšla vstříc a nechala ho i po 15. únoru přinést doklad se správným letopočtem (ovšem na potvrzení by muselo být datum vystavení do 15.2.), tak RZD se dává nejpozději do březnových mezd, takže i kdybyste ho ostatním dala do únorových, tomuto byste ho mohla dát do březnových. Ale Vaše povinnost to rozhodně není, on Vám měl přinést do 15.2. správný doklad - a to neudělal. Takže ani kdyby si stěžoval na FÚ, že mu nechcete provést RZD, Vy se můžete bránit tím, že jste 15.2. neměla správný doklad a kdyby Vám měl ten doklad přinést až po 15.2. k udělání RZD, tak byste vlastně porušovala zákon.
Jen chci napsat, že ne vždy je čas zkoumat doklad, který zaměstnanec předává. Účetní ho prostě převezme a odloží. A dostane se k němu až později. Pokud doklad není správný, není to chyba účetní, ale zaměstnance. A u mě to třeba probíhá tak, že já osobně s těmi zaměstnanci vůbec nemluvím, protože dělám mzdy dodavatelsky. Ke mně se dostanou až po 15.2. podepsané prohlášení s vloženými potvrzeními.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.