Vlákno názorů k dotazu Storno zaplacené fa - stejné VS od Daniela K. - Re: Storno zaplacené fa - stejné VS K FV...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 3. 2013 13:57

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: Storno zaplacené fa - stejné VS
    K FV 78 spárujte úhradu toho odběratele, kterého se FV 78 týká.
    A teď je otázka, kdy vám byla uhrazena ta stornovaná FV. Pokud ještě v r.2012, tak jste tuto úhradu měli brát jako uhrazenou zálohu a pokud jste s.r.o., a.s., FO vedoucí uct, tak jste k ní ještě v r.2012 měli vystavit DD k přijaté platbě a odvést z ní DPH ve 4.Q.2012. (Pokud jste tak neučinili a nebudete dělat dodatečné přiznání za 4.Q, musíte si zdůvodnit, že se jednalo o mylnou platbu). Pokud byla uhrazena až v 1/2013, tak ji spárujte s nově vystavěnou FV, nevadí, že má VS 78, i když VS lednové FV je jiný. V bance si spárujte se správným už lednovým VS.

• 26. 3. 2013 14:48

RR (neregistrovaný)

Obě faktury byly uhrazeny v prosinci 2012. Takže mi nezbývá, než jí zařadit opět do roku 2012, pod jiným číslem, uvést, že k úhradě došlo pod VS faktury č. 78 a udělat dodatečné daňové přiznání za 4Q 2012. Jiná možnost opravdu neni? Např. dát platbu z prosince 2012 jako přijatou zálohu a fakturu vystavit až nyní v březnu?

• 26. 3. 2013 15:09

RR (neregistrovaný)

>>>Dobrý den,
    v prosinci 2012 jsme vystavili fakturu (jsme s.r.o.).
    S odběratelem jsme se následně dohodli, že tuto
    fakturu stornujeme a vystavíme ji až v lednu 2013
    (důvody k
    tomu byly ze strany odběratele). Jednalo se o č.
    faktury 78. Při následném vystavení další faktury
    jsme
    tedy
    použili číslo fa 78 (původní byla stornovaná a
    vymazaná). Došlo však k tomu, že odběratel, se kterým bylo
    dohodnuto storno, tuto fakturu uhradil a druhý
    odběratel
    také. Máme tedy nyní dvě faktury č. 78, obě jsou
    uhrazené a ale v systému je evidována jen jedna.
    Nevím
    jak
    to napravit, protože je i problém s DPH za 4Q, kdy
    zde
    ta stornovaná faktura není zohledněna, ale je
    zaplacena...Děkuji moc za radu.
    P.S. používáme software Pohoda
    >>
    >>K FV 78 spárujte úhradu toho odběratele, kterého se
    >>FV
    >>78 týká.
    >>A teď je otázka, kdy vám byla uhrazena ta stornovaná
    >>FV. Pokud ještě v r.2012, tak jste tuto úhradu měli
    >>brát jako uhrazenou zálohu a pokud jste s.r.o., a.s.,
    >>FO
    >>vedoucí uct, tak jste k ní ještě v r.2012 měli
    >>vystavit DD k přijaté platbě a odvést z ní DPH ve
    >>4.Q.2012.
    >>(Pokud jste tak neučinili a nebudete dělat dodatečné
    >>přiznání za 4.Q, musíte si zdůvodnit, že se jednalo o
    >>mylnou platbu). Pokud byla uhrazena až v 1/2013, tak
    >>ji
    >>spárujte s nově vystavěnou FV, nevadí, že má VS 78, i
    >>když VS lednové FV je jiný. V bance si spárujte se
    >>správným už lednovým VS.
    >
    >Obě faktury byly uhrazeny v prosinci 2012. Takže mi
    >nezbývá, než jí zařadit opět do roku 2012, pod jiným
    >číslem, uvést, že k úhradě došlo pod VS faktury č. 78 a
    >udělat dodatečné daňové přiznání za 4Q 2012. Jiná
    >možnost opravdu neni? Např. dát platbu z prosince 2012 jako
    >přijatou zálohu a fakturu vystavit až nyní v březnu?

napadlo mě jediné - vystavit fakturu pod jiným číslem v roce 2012 znovu, uvést tam, že byla uhrazena dne XY pod VS XY. A holt udělám dodatečné DPH za 4Q. Myslíte, že to tak mohu udělat? Moc díky

• 26. 3. 2013 15:11

Když dáte platbu za prosinec jako přijatou zálohu, správně byste
    k uhrazené záloze měl vystavit DD k přijaté platbě a odvést DPH 20%(14%) za 4.Q.( nyní už dod. přiznáním)
    Je to velká částka? U menší se můžete řídit §104 ZDPH, při kontrole DPH by vám byl doměřen jen úrok z prodlení za opožděnou úhradu DPH. Počítal by se od 1.2.2013 do úhrady teď přiznání za 2.Q 2013.
    FV byste vystavil až v březnu. Ale bude to na FV dost vidět, že z uhrazené zálohy v r. 2012 nebylo uhrazeno DPH.
    Další ne úplně košer možnost: Bez dodatečného př.zaúčtovat úhradu v r.2012 221/378 a v 3/2013 vystavit FV DZ + DPH už 21% (15%) 311/6..,343 a udělat zápočet 378/311. A kdyby na to kontrola přišla tak uhradit úroky z prodlení.
    Záleží na Vás, a to nesprávné řešení, tj. řešení bez dodatečného přiznání, bude v každém případě o 1% dražší, buď pro vás na nižší marži nebo pro odběratele, protože v r. 2013 se o 1% navýšilo DPH.

• 26. 3. 2013 15:24

Naše odpovědi se minuly.
    V předchozích odpovědích jsem vám řešila DPH. Ale ono záleží také na dani z příjmů. Takže s ohledem na vašeho odběratele a uzavřené dohodě s odběratelem, bych se držela toho, že vám byla v r.2012 uhrazena ZÁLOHA. Protože jinak by 26.3. měl odběratel "velkou radost", že by musel předělávat DPPO a vy možná také. Možná by nebylo od věci se zeptat odběratele, kde má tuto platbu zaúčtovanou on. Ve vašem případě bych nyní řešila jen, jestli ze zálohy uhradíte DPH dodatečným přiznáním nebo nikoli viz. § 104 a moje dřívější odpověď s možnostmi.

• 26. 3. 2013 15:30

RR (neregistrovaný)

jedná se právě o 1.600 (to je výše DPH), takže nic velkého. Zkazím něco, pokud prostě za rok 2012 vystavím znovu fakturu s tím, že byla uhrazena pod jiným číslem faktury a jen opravím DPH za 4Q2012? Rok 2012 nemám ještě uzavřen, takže by to šlo.
    Moc vám děkuju. Náhodou s daní z příjmu PO byste mi neporadila?

• 26. 3. 2013 15:38

Takže FV DZ 8000 + DPH 20% 1600 = 9600Kč
    Je hezké, že vy ještě dostanete do výnosů r. 2012 těch 8tis.Kč, ale jde o to, jestli má i váš odběratel těch 8.tis.Kč zaúčtovaných v nákladech r. 2012 5.../389,383. Abyste to až tuto FV vystavenou v r. 2012 spatří váš odběratel nemusel zase předělávat :-)
    A daň z PO? napište dotaz, třeba budu vědět.

• 26. 3. 2013 15:54

RR (neregistrovaný)

No, jde o to, že faktura pod číslem 78 byla poslaná, na celkovou částku 9600. Pak bylo domluveno, že se stornuje na obou stranách. Jenže odběratel nakonec tuto fakturu uhradil ještě v roce 2012, takže fakturu nestornoval a má ji, narozdíl ode mě. Takže mě právě napadlo toto řešení, vystavit za rok 2012 ještě jednu fakturu, s tím stejným zněním a jen k tomu dát dodatek, že fa byla uhrazena dne toho a toho. Takže údaje budou souhlasit, jen se změní číslo faktury. což by ani odběrazeli nemuselo vadit...

Ohledně daň z PPO: software pohoda nějaké podklady pro tuto daň vytvoří, jenže částka, kterou uvádí se stále mění. Bude to asi tím, že rok 2012 ještě nemám uzavřený a pokud tak učiním bude vše v pořádku? Dále mi jde i o to, že s.r.o. bylo založeno v únoru 2012, my jsme v březnu 2012 toto s.r.o. odkoupili. Ale všude se dočítám, že daň z příjmu PO je vždy za 12 kal. měsíců...Nevím vůbec, jak postupovat a kde v účetnictví vezmu podklady pro vypsání daň. přiznání (formulář mám).

• 26. 3. 2013 16:16

>No, jde o to, že faktura pod číslem 78 byla poslaná,
    >na celkovou částku 9600. Pak bylo domluveno, že se
    >stornuje na obou stranách. Jenže odběratel nakonec tuto
    >fakturu uhradil ještě v roce 2012, takže fakturu
    >nestornoval a má ji, narozdíl ode mě. Takže mě právě napadlo
    >toto řešení, vystavit za rok 2012 ještě jednu fakturu,
    >s tím stejným zněním a jen k tomu dát dodatek, že fa
    >byla uhrazena dne toho a toho. Takže údaje budou
    >souhlasit, jen se změní číslo faktury. což by ani odběrazeli
    >nemuselo vadit...

>Ohledně daň z PPO: software pohoda nějaké podklady pro
    >tuto daň vytvoří, jenže částka, kterou uvádí se stále
    >mění. Bude to asi tím, že rok 2012 ještě nemám
    >uzavřený a pokud tak učiním bude vše v pořádku? Dále mi jde i
    >o to, že s.r.o. bylo založeno v únoru 2012, my jsme v
    >březnu 2012 toto s.r.o. odkoupili. Ale všude se
    >dočítám, že daň z příjmu PO je vždy za 12 kal.
    >měsíců...Nevím vůbec, jak postupovat a kde v účetnictví vezmu
    >podklady pro vypsání daň. přiznání (formulář mám).

Sláva! Konečně vím, jak se věci mají. A tak, jak jste to popsal, to má jediné správné řešení, a to přesně tak, jak jste napsal:
    Vystavit FV do r. 2012 pod jiným VS 311/6..., 343 a úhrada 221/311 pod novým VS.

sw Pohoda neznám, takže bohužel neporadím. Zkuste si dát dotaz znovu, jistě vám tu někdo odpoví.

K druhé části dotazu:
    Předpokládám, že společnost má stále stejné IČ.
    V DPPO Vzor č. 22 str.1 04 kód rozlišení typu přiznání: 1M
    kde M je období od vzniku poplatníka, bez ohledu na to zda je období kratší nebo delší než 12 měsíců., 1 ostatní ( nejste investiční společnost, společnost se sídlem v zahraničí apod.)

zdaňovací období
    od únor (přesné datum) ...... 2012 do 31.12.2012

a pak ještě tab. K str.6 DPPO: Roční úhrn čistého obratu vypočítáte dle §20 odst. 1a bodu 2 zák. o uct ( tzn. obrat dělit počtem započatých měsíců, po které trvalo účetní období krát 12)
    Hezký den.

• 26. 3. 2013 16:31

RR (neregistrovaný)

Moc vám děkuji, velmi jste mi pomohla. Ještě jednou díky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).