Re: HPP a DPP postupně v jednom měsíci
Já bych se s ní radši domluvila. Třeba může mít od 25.3 jiného zaměstnavatele, kde klidně mohla podepsat prohlášení, v tom případě by daň z DPP byla srážková. Pokud nemá jiného z-tele, nechala bych ji znovu podepsat prohlášení - pro DPP. O souběh ale nejde, když nejsou souběžně oba najednou
Ano,slevu na poplatníka jí dáte vy, protože jste první. Ale ona klidně mohla u nového zaměstnavatele podepsat také prohlášení , oni jí neuplatní slevu, ale budou danit zálohovou daní. Udělejte to tak,jak jsem vám psala, domluvte se s ní, zda tam podepsala či ne.
Paní Renato, Vy jste ale psala, že v tom případě by byla daň z DPP srážková. To je špatně. Srážková nebude v žádném případě. DPP se musí přičíst k té mzdě z pr.poměru a danit společně zálohovou daní a uplatní se z ní sleva na poplatníka. U druhého zaměstnavatele také může podepsat prohlášení, daň bude také zálohová, ale neuplatní se sleva na poplatníka.
A jen doplnění pro tazatelku: píšete, že se domníváte, že jí dáte slevu na poplatníka, protože u Vás odpracovala více jak polovinu měsíce. Vy jí dáte slevu ne proto, že u Vás odpracovala více jak polovinu měsíce, ale proto, že jste byla jejím prvním zaměstnavatelem v měsíci. Čili dala byste jí slevu, i kdyby u Vás odpracovala jen první týden v měsíci (zpravidla totiž dává slevu ten první zaměstnavatel).
Samozřejmě jste to postřehly a proto jsme Vám opravily v tom smyslu, že i v případě, že DPP následovala po prac. poměru, se musí DPP přičíst ke mzdě a danit dohromady. Ono totiž nezáleží na tom, jestli je DPP v témže měsíci souběžná s PP nebo následuje v témže měsíci až po něm. Prostě pokud má zaměstnanec více prac.vztahů v tomtéž měsíci, musí se všechny danit dohromady.
V tom případě by ale v březnu nemohl podepsat prohlášení u nového zaměstnavatele a ten by mu jeho mzdu do 5000 Kč danil srážkovou daní. Podle mě, když nepodepíše prohlášení pro DPP, budou tuto danit srážkovou daní, jde o nový prac.právní vztah, na který není podepsané prohlášení. Pokud bude podepsáno pro DPP, daní se dohromady, v tom s vámi souhlasím.
Byla jsem pryč, tak odpovídám až teď. Já to vidím jinak.Jemu skončí v polovině měsíce pracovní poměr, měl zde podepsané prohlášení. Pak v tomtéž měsíci nastoupí na DPP u téhož zaměstnavatele a do pracovního poměru k jinému zaměstnavateli. To daňové prohlášení ale platí u toho prvního zaměstnavatele zaměstnavatele pro celý ten měsíc (ne jenom pro půlku měsíce). Takže k DPP už prohlášení podepisovat nemá smysl, protože v témže měsíci se pracovněprávní vztahy musí danit VŽDYCKY dohromady a daní se podle toho, zda měl či neměl u toho zaměstnavatele pro ten měsíc podepsané prohlášení. No a u toho druhého zaměstnavatele, kam nastoupil na pracovní poměr na druhou polovinu měsíce, také může podepsat, ten mu to bude danit zálohovou daní a neodečte slevu. Vás mate to, že DPP by současně s tím druhým pracovním poměrem. Kdyby byla v tom měsíci jen ta DPP a současně u jiného zaměstnavatele jiný pracovní vztah,pak by se musel rozhodnout, kde podepíše. Ale protože on už měl u toho prvního zaměstnavatele prohlášení podepsané, tak tento mu vše zdaní zálohovou daní a uplatní slevu, ale musí zdanit vše za celý měsíc, tzn. mzdu + DPP. Opravdu nemůžete za žádných okolností danit v témže měsíci témuž člověku jednotlivé pracovní vztahy zvlášť, vždycky, tzn. v každém případě, je musíte zdanit dohromady. Kdybyste od odborníku zjistila jiný výklad, dejte prosím vědět.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.