Vlákno názorů k dotazu OT - operace, nem. z povolání, ukonč. PP od m. - Re: OT - operace, nem. z povolání, ukonč Na...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 3. 2013 12:12

m. (neregistrovaný)

Re: OT - operace, nem. z povolání, ukonč
    Na dohodu bych nepřistupovala, protože pokud Vám nemoc z povolání bude uznána, máte nárok na 12měsíční odstupné.

• 28. 3. 2013 12:16

VH

Samo uznání nemoci z povolání nárok na odstupné nezaloží, nutný lékařský posudek vydaný poskytovatelem pracovnělékařských služeb osvědčující, že zaměstnanec z důvodu nemoci z povolání nesmí dále konat dohodnutou práci.

• 28. 3. 2013 12:20

MV-T (neregistrovaný)

A když zam-tel sice má smluvního poskytovatele pracovnělékařských služeb, ale za necelých pět let, co pracuji u tohoto zam-tele, jsem u něj nebyla (ani na vstupní prohlídce - tehdy totiž zam-tel tohoto poskytovatele neměl), tak jak může zdravotní stav posoudit? Navíc je to dobrý známý zam-tele a nedávné době byl souzen za neoprávněný předpis léků.. :(

• 28. 3. 2013 12:35

VH

Pokud nebudete s posudkem souhlasit, máte možnost postupovat podle z. o specifických zdravotních službách. To, že jste u smluvního lékaře nebyla a že je to známý, nehraje roli. Každý máme známé, svět je malý.

• 28. 3. 2013 12:20

m. (neregistrovaný)

Dík za upřesnění (považovala jsem to za samozřejmé, že jen v případě zákazu činnosti), ale jen aby paní věděla, že na dohodu musí být vždy dva. Pokud nesouhlasí, mají smůlu. Ovšem budou jí to znepříjemňovat.

• 28. 3. 2013 13:36

Kara (neregistrovaný)

Pro MV - tedy promiňte, ale pracovat u tohoto zaměstnavatele necelých 5 let jako účetní a snažit se o uznání karpálů jako nemoci z povolání, aby Vás tento zaměstnavatel musel odškodňovat, mi přijde, mírně řečeno, jako vyčuranost, takže se Vašemu zaměstnavateli vůbec nedivím, že Vás tam v budoucnu nechce. A i kdyby ty karpály byly uznány jako nemoc z povolání, pak se určitě bude tento zaměstnavatel snažit o zpochybnění toho, že za to může on, když u něj pracujete jako účetní necelých 5 let. A fakt si neumím představit, že by komise uznala karpály jako nemoc z povolání, i kdybyste jako účetní pracovala 30 let, vždyť karpály má kde kdo a každý si ruce nějak namáhá. To by teda bylo nemocí z povolání mraky.
    A to odstupné 12ti měsíční - na to byste měla nárok (jak píše VH) jen kdyby Vám dal na základě posudku, že nemůžete vykonávat dohodnutou práci, výpověď. A to bych teda chtěla vidět, že by toto nějaký doktor uznal, vždyť jakou jinou práci byste teda mohla vykonávat s karpálama? Žádnou?

• 28. 3. 2013 13:42

MV-T (neregistrovaný)

Je to moje první práce po škole, takže mám ten SKT opravdu odtud. Jinak za vyčuranost to nepovažuji, jde mi pouze o to, abych po dobu dlouhé rekonvalescence a nízkého nemocenského mohla v pohodě splácet hypotéku aj. - pojišťovna by mi v případě uznání NZP - jak Vy jistě víte - doplácela do průměrného výdělku.
    Navíc - SKT asi z nějakého důvodu bude v seznamu nemocí z povolání nebo se mýlím?

• 28. 3. 2013 13:56

Kara (neregistrovaný)

Jestli jsou karpály v seznamu nemocí z povolání nevím, ale opravdu si neumím představit, že by uznali, že syndrom karpálních tunelů byl způsoben - po škole první- pětiletou prací v účtárně a uznali to jako nemoc z povolání.
    Opravdu Vám to z hlediska vztahů s touto firmou stálo za to? A vlastně i z hlediska ucházení se o práci u jiných firem? Důsledky jste pravděpodobně díky svému mládí nedomyslela.

• 28. 3. 2013 13:58

MV-T (neregistrovaný)

Vážená paní, strčte si své rozumy za klobouk a neurážejte mě. Krásný den přeji!

• 28. 3. 2013 14:12

Kara (neregistrovaný)

Jediná urážka, kterou jsem si dovolila, byla ta, že jsem si dovolila říct, že mi to přijde jako vyčuranost, což mi tedy opravdu přijde. Vy jste o tomto psala před nějakým časem a někdo Vám tam odpověděl, že spíš než na papíry na karpály to vidí na papíry na hlavu. Já bych to ale znovu zdůvodnila pouze Vaším mládím a nezkušeností. Vždyť si představte, že se budete ucházet o práci (jakoukoli) jinde a po posouzení jejich lékařem bude znít verdikt: bacha na ni, ona se snažila karpály po pár letech práce v účtárně u prvního zaměstnavatele uhrát jako nemoc z povolání u něj, což se může opakovat i u nás.

• 28. 3. 2013 14:15

MV-T (neregistrovaný)

Zajímavé... Píšu sem o tomto problému poprvé :-) A to, že je někdo mladý neznamená, že je hloupý a nedomýšlí následky.

• 28. 3. 2013 14:20

Katule (neregistrovaný)

>>>
    >>>>>
    >>>>>Je to moje první práce po škole, takže mám ten SKT
    >>>>>opravdu odtud. Jinak za vyčuranost to nepovažuji, jde
    >>>>>mi
    >>>>>pouze o to, abych po dobu dlouhé rekonvalescence a
    >>>>>nízkého nemocenského mohla v pohodě splácet hypotéku
    >>>>>aj.
    >>>>>- pojišťovna by mi v případě uznání NZP - jak Vy
    >>>>>jistě
    >>>>>víte - doplácela do průměrného výdělku.
    >>>>>Navíc - SKT asi z nějakého důvodu bude v seznamu
    >>>>>nemocí z povolání nebo se mýlím?

>>
    >>Jediná urážka, kterou jsem si dovolila, byla ta, že
    >>jsem si dovolila říct, že mi to přijde jako
    >>vyčuranost,
    >>což mi tedy opravdu přijde. Vy jste o tomto psala
    >>před
    >>nějakým časem a někdo Vám tam odpověděl, že spíš než
    >>na papíry na karpály to vidí na papíry na hlavu. Já
    >>bych to ale znovu zdůvodnila pouze Vaším mládím a
    >>nezkušeností. Vždyť si představte, že se budete
    >>ucházet o
    >>práci (jakoukoli) jinde a po posouzení jejich lékařem
    >>bude znít verdikt: bacha na ni, ona se snažila karpály
    >>po
    >>pár letech práce v účtárně u prvního zaměstnavatele
    >>uhrát jako nemoc z povolání u něj, což se může
    >>opakovat
    >>i u nás.
    >
    >Zajímavé... Píšu sem o tomto problému poprvé :-) A to,
    >že je někdo mladý neznamená, že je hloupý a nedomýšlí
    >následky.

Hloupý být nemusí, ale vyčůraný ano. Naše dlouholetá ekonomka byla minulý rok na karpálech, je jí 60 a že by hrála na nemoc z povolání? Tak to opravdu ne a po 1 měsíci byla zpět v práci, žádné 2-3 měsíce.....

• 28. 3. 2013 14:21

MV-T (neregistrovaný)

>>>>
    >>>>>>
    >>>>>>Je to moje první práce po škole, takže mám ten SKT
    >>>>>>opravdu odtud. Jinak za vyčuranost to nepovažuji, jde
    >>>>>>mi
    >>>>>>pouze o to, abych po dobu dlouhé rekonvalescence a
    >>>>>>nízkého nemocenského mohla v pohodě splácet hypotéku
    >>>>>>aj.
    >>>>>>- pojišťovna by mi v případě uznání NZP - jak Vy
    >>>>>>jistě
    >>>>>>víte - doplácela do průměrného výdělku.
    >>>>>>Navíc - SKT asi z nějakého důvodu bude v seznamu
    >>>>>>nemocí z povolání nebo se mýlím?
    >
    >>>
    >>>Jediná urážka, kterou jsem si dovolila, byla ta, že
    >>>jsem si dovolila říct, že mi to přijde jako
    >>>vyčuranost,
    >>>což mi tedy opravdu přijde. Vy jste o tomto psala
    >>>před
    >>>nějakým časem a někdo Vám tam odpověděl, že spíš než
    >>>na papíry na karpály to vidí na papíry na hlavu. Já
    >>>bych to ale znovu zdůvodnila pouze Vaším mládím a
    >>>nezkušeností. Vždyť si představte, že se budete
    >>>ucházet o
    >>>práci (jakoukoli) jinde a po posouzení jejich lékařem
    >>>bude znít verdikt: bacha na ni, ona se snažila
    >>>karpály
    >>>po
    >>>pár letech práce v účtárně u prvního zaměstnavatele
    >>>uhrát jako nemoc z povolání u něj, což se může
    >>>opakovat
    >>>i u nás.

>>
    >>Zajímavé... Píšu sem o tomto problému poprvé :-) A
    >>to,
    >>že je někdo mladý neznamená, že je hloupý a nedomýšlí
    >>následky.
    >
    >Hloupý být nemusí, ale vyčůraný ano. Naše dlouholetá
    >ekonomka byla minulý rok na karpálech, je jí 60 a že by
    >hrála na nemoc z povolání? Tak to opravdu ne a po 1
    >měsíci byla zpět v práci, žádné 2-3 měsíce.....

Pořád nevím, proč vyčůranost. Nejde přece o firemní peníze. Firma je pro tyto případy ze zákona pojištěna.

• 28. 3. 2013 14:24

Katule (neregistrovaný)

Pokud by Vám vyplácela 12ti měsíční odstupné, tak to nevím, z jaké pojistky by se to hradilo?

• 28. 3. 2013 14:26

MV-T (neregistrovaný)

Pročtěte si celou komunikaci k tomuto problému. Zjistíte, že chci ve firmě dál pracovat a tedy nechci odstupné, ale pouze doplácení do prům. výdělku v době neschopnosti ;)

• 28. 3. 2013 15:04

Kara (neregistrovaný)

Podle mého názoru pokud má někdo ohrožení nemocí z povolání nebo uznanou nemoc z povolání, tak ho zaměstnavatel musí na základě posudku převést na jinou vhodnou práci, pokud ji má. Pokud ji nemá, tak může přistoupit k výpovědi (s 12ti měsíčním odstupným, pokud se zcela nezprostí odpovědnosti za tu nemoc z povolání). Jako co byste teda chtěla v té firmě pracovat, když v účtárně byste při uznání nemocí z povolání nemohla, protože účtování Vám přece způsobilo nemoc z povolání? Anebo by podnikový lékař neuznal, že nesmíte vykonávat sjednanou práci, Vy byste dále pracovala jako účetní a pak by fakt hrozilo, že se to bude opakovat - tak, jak Vám to řekl ředitel. SKT jako nemoc z povolání možná uznají při nějaké dlouhodobé velké zátěži rukou, ale u mladé účetní?
    Mimochodem - říkáte, že sem píšete poprvé. Michaela V. - to nejste Vy? Viz příspěvek z 15.2. http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1034848

• 28. 3. 2013 15:11

MV-T (neregistrovaný)

To tedy nejsem; to, na co se Michaela V. dotazuje, lze dohledat kdekoliv na netu.
    Nicméně díky za názory.

• 28. 3. 2013 15:18

Kara (neregistrovaný)

Mně je to jedno, ale aspoň nelžete. Michaela V (stejné iniciály jako máte Vy) píše ze stejného počítače jako Vy 185.7.47. Nebo že by Vás u toho počítače bylo víc účetních s karpálama? :-)

• 28. 3. 2013 15:32

jasná. (neregistrovaný)

Myslím si, že tady ta diskuze je zbytečná. Můj manžel pracuje 33 let jako zámečník, svářeč a loni byl na operacei karpálů obou rukou. Operace se nezdařily, následovala další operace, protože se poškodil nerv. Jelikož při práci svařuje a následně bruskou brousí, taky žádal o nemoc z povolání. Platíme si v práci podnikového právníka, ten mi ještě udělil několik cenných rad a výsledek byl nulový. Přišli z hygieny, posbírali brusky, kterými manžel brousí, udělali rozbory, změřili zátěž a řekli, že se nevleze do tabulek. Kde potom taková účetní by se mohla vlést do tabulek? Nevěřím, že by ji nemoc z povolání uznali. Kdysi ano, ale dnes již to není tak jednoduché.

• 29. 3. 2013 9:14

RenataH (neregistrovaný)

jj, nedávno tu all psala, že chlapi nejsou tak "vyčůraní" jako některé ženy, tady máme zářný příklad. 12- měsíční odstupné za to, že někdo 5 let pracuje, náhradu mzdy při nemoci z povolání, no a pak ještě možní invalidní důchod - nejlépe plný, ne ? chápu, že v dnešní těžké době se každý musí starat, ale musí to být trošku reálné. Kara vám to napsala hezky, slušně, dobře vám to vysvětlila, měla byste o jejích slovech přemýšlet a jít trochu do sebe.
    Přeji hezký den a aby vám operace dopadla dobře

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).