Re: zápočtový list, evidenční list DP
Ověřte si na OSSZ, že vám ELDP udělali a odeslali. Jestliže na starém zápočtovém listu nebyla exekuce uvedena, neměl nový zaměstnavatel možnost zjistit, že vůbec nějakou exekuci máte. Rozhodně nemůžete spoléhat na to, že je zaplacená. Musíte exekutora kontaktovat sama a zjistit si stav.
Dostala jsem od zaměstnavatele pouze potvrzení o zaměstnání, kde byla uvedená částka která zbývá zaplatit exekutorovi ale protože mi náleželo odstupné - které z větší části jde právě na exekuci.. Měla abýt tato částka nižší.. Odstupné mi nebylo zohledněno vůbec! Proto nechápu proč mi nový zaměstnavatel neuvedl v zápočtovém listu o exekuci ani zmínku.
Nevěděla jsem že potvrzení o zaměstnání a zápočtový list jsou jedno a totéž. Myslím si že ZL by měl obsahovat zohlednění odstupného. Ale na dokladu - potvrzení o zaměstnání je pouze kdy jsem ukončila prac. poměr, průměrná měsíční mzda, a kolikrát byla odeslána splátka exekutorovi. Je nedostatečný!
Paní Líba má pravdu, přece když vystavuji potvrzení o zaměstnání (tzv. zápočťák) ještě před zpracováním mezd, tak také nevím, jaká srážka z těch posledních mezd bude provedena. Já to tedy dělám tak, že k té exekuci uvedu, že je to stav před srážkou za poslední měsíc. Ale nějak jsem se ztratila v tom, jak to vlastně bylo - Vy se zlobíte, že starý zaměstnavatel provedl srážku z odstupného a tím pádem už měla být Vaše exekuce zaplacená, ale nový zaměstnavatel také provedl srážku, protože ji exekuci viděl na zápočťáku? To je normální a Líba i já Vám vysvětlujeme proč. Exekutor zjistí, že už je exe zaplacená a přeplatek vrátí. Každopádně kontaktujte exekutora.
Potvrzení o zaměstnání je zápočtový list, jenom se tomu jinak říká. Vystavuje se v okamžiku ukončení pracovního poměru, takže ještě v té době nebývá poslední mzda zpracovaná. Nový zaměstnavatel musí na základě informace o exekuci oslovit exekutora a ten mu pošle aktuální stav. U tak krátkého PP se to pravděpodobně ani nestihlo nebo mzdová dostala informaci, že je exekuce zaplacená. V každém případě bych se zajímala o to, jestli to tam nezapsala jen omylem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.