Re: OT - jak vybrat notebook?
Pokud bych si vybíral pro sebe, pak kromě technických parametrů bych upřednostnil takový, pro který lze dokoupit tzv. Docking Station. Jde v principu o jakýsi stojan, ke kterému je možné natrvalo připojit monitor, externí klávednici, myš, tiskárnu a bůhvícoještě. V kanceláři máte notebook zasunut v této dokině a potřebujete-li si ho odnést, pak stisknutím jediného tlačítka se notebook vysune. Dokina Vám zůstane i s připojenými periferiemi na stole a žádné kabely nemusíte ručně pořád odpojovat nebo připojovat.
Já vám toho o parametrech moc neřeknu, protože mi notebook vybíral syn, ale od pátku mám HP ProBook 4540s (H4Q91ES#BCM) s Windows 8 a jsem nadmíru spokojená. Stál mě cca 11 tis. + bezdrátová myš za 500 Kč. Kupovala jsem ještě Microsoft Office Professional Plus 2013, ale třeba doma nějaký Office máte.
Takže z hlediska nároků nic moc.
Dle mého by stačil :
procesor i3, 4 GB RAM, W8 64 bit (případně stačí i W7, pokud bude podložen slevou),
3x USB port (alespoň jeden v provedení 3.0-vyšší rychlost přenosu dat)
displej 15" + externí monitor
možná by stačil i NB s displejem 17" - dobré vyzkoušet
doporučuji NB s numerickou klávesnicí
rozšíření o externí klávesnici (přece jen je větší) a bezdrátovou myš
Docking station je v tomto případě zbytečná
externí monitor :
22" nebo i 24" (z vlastní zkušenosti mohu jen doporučit, ale cena o cca 1000 Kč dražší)
externí HDD pro zálohování dat - s rozhraním USB 3.0
- MS Office ?? - možno nahradit nějakým OpenOffice či StarOffice kompatibilita sice není 100%, pokud nepoužíváte VBA nebo moc nezdobíte tabulky grafikou, pak je již téměř 100%.
- antivirový program
- Acronis - SW pro zálohování ??
Možný je samozřejmě i stolní PC - výhody x nevýhody :
- vyjde levněji při stejném výkonu,
- dle mého nutno dokoupit záložní zdroj napájení - cca 2 tis. CZK
- zabere víc místa a problém s kabeláží
- větší rozšiřitelnost a lepší opravitelnost (NB se moc neopravují a rozšiřitelnost je minimální)
- lepší zabezpečení dat - záložní disk by mohl být interní
- větší nároky na údržbu (boj s prachem)
Pře to všechno bych volil v dnešní době NB, výše zniňovaný HP ProBook je určitě dobrá volba (má i tu numerickou klávesnici).
Silně doporučuji koupit od někoho, kdo Vám v budoucnu bude schopen v případě potíží pomoci.
A že nějaké potíže dříve či později nastanou, je téměř jistá věc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.