Re: Vyrovnání haléřové - ukončení roku
To je pravda, tak to mám zaokrouhlit na 9 Kč .. že já se s těma haléřama potom v té tabulce patlám :D A nejde to třeba nějak převést do dalšího roku, to asi ne, že :-)
Sice nikde v DE tu pokladnu nemusím v přiznání evidovat, ale měla bych mít udělanou alespoň přehledově inventuru tak jako tak.
To je když např. zboží, co koupíte do provozovny stojí 6 120,20 - vy uhradíte částku 6 120,- (těch 0,20 je pro Vás daňovým příjmeme, protože ste to vzhledem k tomu, že nejmenší mince je koruna a toto platíte v hotovosti nezaplatil a měl ste).
Dokud jsme nebyli plátci dph, tak jsem se tím nezabývala a dávala do výdajů a příjmů zaokrouhledné částky, ale vzhledem k tomu, že nyní by mi neseděli součty v řádcích daň. evidence, začala jsem to rozpočítávat i takto. Nevím, jestli je to povinnoste, každopádně mi to jinak nesedí.
Aha, takže
a) jste obdržela doklad na xx,20 a zaplatila xx,00 nebo
b) na dokladu je zaokrouhlení za doklad -0,20
Když zaplatíte méně není to váš příjem, máte jen nižší výdaj.
V evidenci DPH zaevidujete základ daně, DPH a případné zaokrouhlení podle řádného dokladu nebo základ daně a DPH podle zjednodušeného dokladu. Do DE uvedete DPH a zbytek do výše úhrady rozpočítáte na jednotlivé druhy. O případné zaokrouhlení nebo nedoplatek/přeplatek upravíte částku u jednoho z nich.
No mě jde nyní o to, jak to vyplňovět v té daňové evidenci. Částku jednoho z nich? To myslíte buď u dph nebo celkového výdaje? To mi připadá divné. Jako, že spočítám částku xx,00 - dph - vyjde mi výdaj, zeviduji dph a rozepíři položky a s tím xx,20 - to připočtu k čemu, když je to haléřový příjem?
Pokud bych to udělala xx,20 - dph = výdej, tak už by možná nebylo co řešit ne? Já fakt nevím, topím se v tom, tohle řeším poprvé..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.