Re: dovolená při změně úvazku
No podle zákoníku práce, protože vždy vyplácíte náhradu za dobu, kterou zamešká.
Takže naopak, pokud by měla třeba před MD 6 hod. pracovní dobu a nyní po RD 8 hodin, tak naopak byste jí proplácela dovolenou za 8 hod.
Čili vždy za tolik hodin, kolik z důvodu dovolené neodpracuje.
A kde pro tento postup máte oporu v zákoně ?
Protože § 222 odst. 1 říká jasně, že pouze u zaměstnanců uvedených v § 213 odst. 4 může být náhrada poskytnuta ve výši prům výdělku odpovídajícího průměrné délce směny.
Ovšem § 213, odst. 4 se týká pouze zaměstnanců, kteří pracují v nerovnoměrně rozvržené pracovní době.
Což tento případ bezesporu není.
Takže nezáleží na tom, co vám přijde spravedlivé, ale co říká zákoník práce.
Nebo podle čeho postupujete vy ?
Já věděl, že se to nebude líbit;-) Postupuju tak právě proto, že změnu úvazku zákoník práce výslovně neřeší - nárok na dovolenou vzniká ve dnech. Na druhou stranu Vámi uvedené ustanovení naznačuje, že jakási snaha zákonodárce postihnout nepravidelnosti tu je a ve vztahu k úvazku je analogické. Proto "můj" den dovolené má svoji hodinovou hodnotu a v odpovídajícím rozsahu se čerpá. Přece není logické, aby člověk první půlrok pracoval 1 hodinu denně (vznikl mu nárok 10 dnů) a druhý půlrok pracoval 8 hodin denně a čerpal celkem 20 osmihodinových dní dovolené. Dostane 10+10/8=11,5 dne.
Pokud si pamatuju, je to do výše 200000 Kč. Ale doufám, že jsme se shodli, že to zákon výslovně neřeší, i když by nepochybně měl. Já zákony ctím, pokud jsou jasné a dobré, ale pokud ne, nehodlám se slepě řídit tím, co někdo řekne že platí, ale hledám svůj spravedlivý výklad - i u soudu, když je to třeba. Zatím jsem byl úspěšný. Ale je pravda, že toto konkrétně mi ještě nekontrolovali a změnu úvazku řeším tak 1xza 5 let. Děkuji za diskuzi, jsem za ní rád.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.