Re: Vklad majetku do SRO - jak daňově?
1. Vzhledem k tomu, že jde o transakci mezi spojenými osobami, znaleckému posudku se nevyhnete.
2. V případě odkupu pan Novák zdaní jako FO dle par. 10.
3. V případě vkladu nic nedaní - jeho osobním majetkem již nebude portál, ale majetkový podíl na s.r.o.
4. Odepisovat majetek lze v případě koupě i vkladu.
Otázkou je, jak bude portál oceněn. Pokud bude nad 60 tis. Kč, stane se nehmotným majetkem podle par.32a ZDP. Jenomže jaký druh majetku to bude ?
Portál je schopen generovat příjmy a tato skutečnost bude i částí jeho ocenění. Je to tedy jenom SW ? Nebo půjde o "ostatní nehmotný majetek" ? Zde je doba odpisu dvojnásobná.
Pan Novák by také mohl portál pronajmout s.r.o. a inkasovat nájemné. Příjem by danil podle par.9 a ještě by si mohl uplatnit paušální výdaj 30%.
Mockrát děkuju, pane Jirko! Portál bude určitě oceněn nad 60 tisíc a bude nutno jej odepisovat jako ostatní NM 72 měsíců. Překvapuje mě, že jej lze opravdu odepisovat i v případě vkladu - ze zákona mi to tak vyplývalo, ale nebyla jsem si jistá (na jedné straně budou daňové výdaje, ale u jiného subjektu nebudou daňové příjmy) - tak jsem ráda, že jste mi to potvrdil. Otázka pronájmu je velmi zajímavá ;-) Zvážíme, propočítáme! Děkuju za tento nápad!
JirkoZ i ostatní, prosím ještě - opravdu mohu DAŇOVĚ odepisovat nehmotný majetek i v případě vkladu? Dle dále uvedené citace se mi zdá, že ne - vizte ZDP §24 odst.2 v) 1)
"U nehmotného majetku nabytého vkladem jsou účetní odpisy výdajem (nákladem) jen v případě, že byl tento vkládaný nehmotný majetek u společníka nebo člena družstva s bydlištěm nebo sídlem na území České republiky pořízen úplatně a zároveň byl u fyzické osoby zahrnut v obchodním majetku a u právnické osoby v jejím majetku; přitom v úhrnu lze u nabyvatele uplatnit účetní odpisy jen do výše zůstatkové ceny prokázané u vkladatele ke dni jeho vkladu." Ten webový portál v dotazu NEBYL zahrnut v obchodním majetku vkladatele.
Podívejte se na první větu odstavce ZDP, který uvádíte výše :
2. nehmotného majetku, který se neodpisuje podle tohoto zákona ...
Jenže tento majetek splňuje všechny podmínky NHM vymezené v par. 32a =. takže se odepisuje podle tohoto zákona a odpisy tedy jsou daňově uznatelné.
Děkuju mockrát, už jsem se do toho tak zamotala, že mi jde hlava kolem. Ještě Vás moc prosím - kdyby si ten portál ten člověk ponechal jako FO a chtěl ho odepisovat v rámci §7 nebo §9, šlo by to vůbec? Při vedení DE se stanoví v ZDP §24 2 zn) výdaje na pořízení nehmotného majetku nebo jeho technického zhodnocení u poplatníků s příjmy podle § 7 nebo § 9, pokud nevedou účetnictví, - takže by mohl dát najednou do nákladů skutečně prokázané a vynaložené výdaje, ale NIKOLIV začít odepisovat z reprodukční ceny? Ta repr.cena by samozřejmě byla vyšší, protože na tom portále udělal spoustu práce, na kterou nemá doklady.... Achjo, omlouvám se, že otravuju, ale už jsem z toho fakt zblblá...
Kdyby nepodnikal, danil by dle par. 9 a do nákladů by si mohl dát jen prokázané výdaje,což asi nebude mnoho. Nebo by uplatnil paušální výdaje.
Kdyby podnikal, danil by dle par.7tak .. no, po pravdě nevím. Daňová evidence je na mne moc složitá. Možná by i reprodukční cena uplatnit šla, ale na druhou stranu by musel platil byť jen minimální SaZ pojištění, což je cca 42 tis. Kč/rok (pokud by to měl jako hlavní zdroj příjmů).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.