Re: Okamžitá zrušení PP - lhůta
já to chápu tak, že kdyby např. bylo zrušení podle odst. a) bylo by to do 2 měsíců, kdy se to dozvěděl ( nemůže konat práci a zaměstnavatel neumožnil přeložení na jinou vhodnou) a když je to podle odst. b) (nevyplacená mzda nebo její část) tak nejpozději do 1 roku ode dne , kdy tento důvod vznikl a důvod vznikl 16.4.
ale třeba se pletu
Nekomplikujte to. § 59 říká, v jaké lhůtě může okamžitě zrušit pracovní poměr (ať už ho ruší kvůli nepřevedení nebo kvůli nevyplacení). Může ho okamžitě zrušit do 2 měsíců ode dne, kdy se o důvodu k okamžitému zrušení dozvěděl, nejpozději však do 1 roku, kdy tento důvod vznikl.
Tzn. když důvod k okamžitému zrušení kvůli nevyplacení mzdy nebo její části vznikl 16.4., tak pokud se to 16.4. dozvěděl, že mu nebyla vyplacena mzda, může tak učinit do 2 měsíců. Kdyby se to dozvěděl třeba v červnu, že mu 16.4. nebyla vyplacená mzda, může okamžitě zrušit prac. poměr do 2 měsíců od toho dne v červnu, kdy se o tom nevyplacení dozvěděl.
Kdyby se to dozvěděl třeba až v květnu následujícího roku, tak už by okamžitě zrušit nemohl, protože už mu utekla ta druhá podmínka - že tak může učinit nejpozději do 1 roku poté, co důvod vznikl.
Moje rada byla nahoře včera ve 20:24, ta byla tedy podle vás chybná. OK
Dnes to nebyla rada, ale jenom názor, psala jsem jak to chápu já, a že se třeba pletu, neradila jsem. Jestli jsem dobře na diskusním foru, tak by od vás bylo laskavé, kdybyste můj názor uvedla na pravou míru, pokud to uděláte, předem děkuji.
Odkaz na zákon není podle vás rada, taky dobře. Mimo jiné, odkazy na zákony se tady dávají často a že to nejsou rady zjišťuji poprvé. Nevadí, ale určitě nejste taková "zahořklá baba", která mi nedokáže vysvětlit rozdíl mezi okamžikem, kdy se někdo něco dozví a okamžikem, kdy důvod vznikl.
>>>>>>>>
>>>>>>>>§ 59
>>>>>>>>Zaměstnanec může okamžitě zrušit pracovní poměr pouze
>>>>>>>>do 2 měsíců ode dne, kdy se o důvodu k okamžitému
>>>>>>>>zrušení dověděl, nejpozději do 1 roku ode dne, kdy
>>>>>>>>tento
>>>>>>>>důvod vznikl.
>>>>>>>A prosím, který den se v tomto případě bere jako ten,
>>>>>>>kdy se to z-nec "dověděl" ? 20.3. zjistil, že
>>>>>>>nepřišly
>>>>>>>peníze za únor (které měly přijít 20.3.), musel čekat
>>>>>>>do 16.4. (dřív zrušit nemůže), takže kdy mu končí ty
>>>>>>>2
>>>>>>>měsíce?
>>>>>>
>>>>>>Důvod k okamžitému zrušení měl 16.4., takže do 2
>>>>>>měsíců od 16.4.
>>>>>
>>>>>já to chápu tak, že kdyby např. bylo zrušení podle
>>>>>odst. a) bylo by to do 2 měsíců, kdy se to dozvěděl (
>>>>>nemůže konat práci a zaměstnavatel neumožnil
>>>>>přeložení
>>>>>na
>>>>>jinou vhodnou) a když je to podle odst. b)
>>>>>(nevyplacená mzda nebo její část) tak nejpozději do 1
>>>>>roku ode
>>>>>dne , kdy tento důvod vznikl a důvod vznikl 16.4.
>>>>>ale třeba se pletu
>>>>To se tedy pletete a pokud lhůtám nerozumíte,
>>>>neraďte.
>
>Odkaz na zákon není podle vás rada, taky dobře. Mimo
>jiné, odkazy na zákony se tady dávají často a že to
>nejsou rady zjišťuji poprvé. Nevadí, ale určitě nejste
>taková "zahořklá baba", která mi nedokáže vysvětlit
>rozdíl mezi okamžikem, kdy se někdo něco dozví a
>okamžikem, kdy důvod vznikl.
Já jsem tady i jinde vysvětlovala běh subjetivní a objektivní lhůty mnohokrát a nevím, proč bych tak měla činit specielně pro vás, když všichni ostatní je chápou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.