Re: Zaměstnanec s invalidním důchodem
Má nárok na slevu z daně právnických osob, viz § 35 Zákona o daních z příjmů. Jaká sleva to bude, to záleží na přepočtení. Např. budete zaměstnávat invalidu, ne s těžkým postižením, na plný úvazek celý rok - pak bude sleva z daně práv.osob 18000 Kč. Pokud ho budete zaměstnávat např. půl roku na celý úvazek nebo celý rok na poloviční úvazek, bude po přepočtu sleva 9000 Kč. Za zaměstnance s těžkým zdr. postižením je to 60000 Kč (samozřejmě také se přepočítává podle toho, jak dlouho u Vás je v tom roce zaměstnaný a jaký má úvazek).
Re: Zaměstnanec s invalidním důchodem
>>>>Dobrý den!
>>>>Pochopila jsem správně, že firma která má 12
>>>>zaměstnanců a zaměstná 1 invalidního důchodce nemá
>>>>nárok na
>>>>žádné odpočty. Firma by musela mít nejméně 25
>>>>zaměstnanců
>>>>a zaměstnávat 4% invalidních lidí.
>>>
>>>Má nárok na slevu z daně právnických osob, viz § 35
>>>Zákona o daních z příjmů. Jaká sleva to bude, to
>>>záleží
>>>na přepočtení. Např. budete zaměstnávat invalidu, ne
>>>s
>>>těžkým postižením, na plný úvazek celý rok - pak
>>>bude
>>>sleva z daně práv.osob 18000 Kč. Pokud ho budete
>>>zaměstnávat např. půl roku na celý úvazek nebo celý
>>>rok na
>>>poloviční úvazek, bude po přepočtu sleva 9000 Kč. Za
>>>zaměstnance s těžkým zdr. postižením je to 60000 Kč
>>>(samozřejmě také se přepočítává podle toho, jak
>>>dlouho
>>>u
>>>Vás je v tom roce zaměstnaný a jaký má úvazek).
>>
>>Mockrát děkuji a přeji hezký víkend
>Prosím Vás, mám dotaz, zda se sleva týká i u daně z
>příjmů FO u OSVČ, který zaměstnává např. 1 invalidního+
>další 4 zaměstnance. děkuji moc
Ano, samozřejmě. Já jsem to napsala nejasně, omlouvám se. To není pouze sleva z daně právnických osob. To je prostě sleva z daně za to, že ten zaměstnavatel zaměstnává postiženého. Když je zaměstnavatelem s.r.o. nebo a.s., tzn. právnická osoba, tak je to sleva z daní té firmy (tzn. sleva z daně právnické osoby). Když je zaměstnavatelem fyzická osoba, tak je to sleva z daně fyzické osoby.
A protože v původním dotaze se psalo o firmě, tak jsem odpověděla, že budou mít slevu za daně právnických osob, protože jsem si představila, že ta firma je právnická osoba.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.