Re: návaznost čísla u faktur
I tak se dají obálky seřadit podle data na razítku pošty ;-) Ale je to jedno... Hlavně ale abyste se nedostali do situace, že si příští týden v pátek 3.5. vyzvednete poštu za celý týden a nezařadili fakturu z 29.4. do dubna ohledně DPH, pokud jste teda plátci.
Tak určitě to můžu dělat dle obálek :) Jen se nemohu zbavit dojmu, že mi číselná řada (od 1 do XY) nebude přesně navazovat. Teď tu mám cca 20 faktur, které zadávám. Vím, že mi 1 chybí a dodavatel ji následně zašle aspoň mailem. Takže já, když tu zadám svých 20 faktur, které následně dostanou v systému své číslo, tak pak budu chtít zadat tu dodatečnou, která dostane opět své číslo, srovná se dle datumu (srovnávám dle data vystavení fa), ale číselná řada bude pryč....
Podívejte se, asi takhle - neznám Váš účetní program (mimochodem, jaký používáte?), ale je vcelku jedno, jestli se kolonka jmenuje datum úč. případu, datum přijetí faktury nebo datum odpočtu. Důležité je, která kolonka se přenáší do evidence DPH. Jestliže to datum, o kterém mluvíte, se přenáší do evidence DPH, tak tam v případě přijaté tuzemské faktury nemůžete napsat DUZP z té faktury, ale datum, kdy máte doklad fyzicky v ruce...
Dám příklad - DUZP na faktuře 28.3., fakturu dostanete 4.4. - datum odpočtu je nejdříve 4.4.
Prostě jsem je potřebovala srovnat a hledala správný způsob. Každopádně jsem teď myslela, že jsem vše ze systému smazala, ale naštěstí můj ekon. systém je inteligentní a umí údaje přečíslovat, takže pak už to vše navazuje a je tedy jedno, kdy tam doklad zadám.
Faktury řadím podle data přijetí, ale zaúčtovávám datumem odpočtu daně tzn. datem přijetí fa.Faktury přijaté v RPDP zaúčtovávám k datu DUZP (samovyměření DPH) př. fa vystavená 10.4, DUZP 30.3, příjetí fa 12.4 , samovyměření DPH k 30.3 .
Tzn., že fakturu se stejnými daty bez RPDP zaúčtuji do deníku datem přijetí tj.12.4 a fa se stejnými daty s RPDP účtuji k 30.3.
Může to tak být? Fa č.1 zúčtovaná 12.4 a č.2 30.3 ?
Já nevím co tady tak složitě a zdlouhavě řešíte. DPH můžete uplatni až máte fyzcky fakturu v ruce. ( § 73 odst.1 zákon o DPH) Proto je vám datum vystavení a DUZP úplně k ničemu., aspoň co se týče nároku na odpočet. Zbytečně se v tom nezakopávejte a řaďte podle data přijetí, které je pro vás datem DUZP.
Když už se tu tak ve velkém řešá datumy, měla bych dotaz.
1. faktura běžná :datum vystavení fa 10.4, DUZP 30.3, datum přijetí 12.4.K jakému datu účtujete do deníku? (Tady je opočet daně k 12.4)
2. faktura s RPDP: opět datum vystavení fa 10.4, DUZP 30.3, datum přijetí 12.4 . K jakému datu účtujete do deníku ?( Tady je odpočet a samovyměření k 30.3 )
Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.