Re: neomluvená absence - není mzda
Ano, dobrovolně mi to nezaplatí, zmizel na Slovensko a nereaguje. Nevyzvednutou výplatu za březen mu musím určitě poslat složenkou a nic si z ní strhnout asi nemůžu a nedoplatky na ZP za duben a květen bude muset platit firma. Je to tak správně? Zaměstnanec je zákonem ochráněn vcelku dobře, ale jeho kulišárny už musí odskákat zaměstnavatel.
Kromě toho - píšete, že mzdu za březen mu musíte poslat složenkou. Proč? Já bych mu mzdu nechala uloženou, nic bych mu nezasílala, ať si pro ni přijde a z ní vezmete to ZP, která Vám bude dlužit. Nebo, pokud mu ji budete zasílat, tak o to ZP méně.
Mám dojem, že když si ji nevyzvedne ze závažných důvodů, tak mu ji musím dle ZP poslat složenkou. Jde o to, co se dá považovat za závažný důvod nevyzvednutí - zřejmě nemoc. To, že si někde sehnal jinou práci a na tu dosavadní se vykašlal, tam asi patřit nebude. Takže radíte čekat a neposílat? Mám mu poslat výzvu, aby si pro výplatu přišel? Už ho vidím, jak si ze Slovenska jede pro 1500,- Kč v pracovní den...
No právě, jaký on má závažný důvod pro nevyzvednutí mzdy? Neomluvená absence to není. Mzdu bude mít zatím u Vás uloženou. Nebo pokud mu ji chcete zaslat, odečtěte z ní tu částku ZP, kterou firma bude muset za něj ještě zaplatit (a kterou on tedy bude firmě dlužit) a zbytek mu pošlete s vysvětlením.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.