Re: Platba a zaútování DPH finanč.úřadu
Já jak měsíční tak i čtvrtletní DPH po kontrole účtuji následovně. Vyjedu si obratovku účtů 343 00 až 343.... Účty 343 ...ze strany MD převedu na stranu dal proti účtu 343 00 a opačně. Tj. dal 343 .. na stranu MD proti účtu 343 00. Vše jedním interním dokladem.Tím se mi účty 343 ... vynulují a na účtu 343 00 mi zůstane závazek nebo pohledávka vůči FÚ. Vždy to sedí s daňovým přiznáním. Liší se jen o haléře, které dávám na účet 548. Jen je nutno při kontrole dopočítat případnou vratku z FÚ, která dosud nepřišla.
V obratové předvaze mi vyjíždí z programu počáteční stav Dal 309.590.19. Obrat MD 587 950.72. Obrat D 219 516.65 konečný stav D -58 843.88
Teď při sestavování DPH co jsme podali, jsme dělali přímo z programu a tam vyjely částky v řádcích: ř.40 547 037 (ZD) 114 877 (v plné výši), ř. 41 699,- (ZD), 106 (v plné výši), ř.43 145 520,- (ZD) 30 559 (v plné výši) Nevím si s tím vůbec rady?:_( Moc děkuji za každou pomoc
Nejhorší varianta. Někdo, kdo to dělá poprvé se snaží napravit zmatky, které udělal někdo před ním. Doporučuji jediné. Požádat někoho zdatného, kdo Vám to dá do pořádku a poradí, jak se to má dělat správně, a hlavně každý měsíc (kvartál) řádně porovnat zůstatky. Věřím, že pak to už zvládnete a relativně v klidu.
Já vím, že to není ideální,ale bohužel nemám na výběr, vůbec nevím co teď:_( Jsem z toho vedle, nemám ani koho požádat, snad jen šéfovi, že se na to musíme podívat společně:_( jsem opravdu zoufalá, hlavně tedy ale vůbec nechápu, jak je možné,že z jednoho programu mi při provádění závěrky dph a následného vytištění daň. přiznání vyjde částka cca 38000,- a v obratové předvaze mám 58000??to nechápu
Protože dokladu mohl být přiřazen chybný kód DPH, tím se vám nemusel dostat do DP a je jen zaúčtován na 343 nebo je kód DPH dobře, ale bylo omylem zaúčtováno na jiný účet než 343...
Ještě: Jak máte účtovaný RCH? Jestli máte na FP 5../321 a 343/343 a pak vám sw udělá ID na DZ 395/395 tak OK. Jen se dohaduji z toho, že jste výše psala, že RCH účtujete 395/395. Ale můžete to mít účtované i jinak a pak by v tom mohl být také hledaný rozdíl na účtě 343.
Jinak odškrtat obratovku účtu 343 - jednotlivé analytiky na Výpis z evidence k DPH. Napřed KZ za každý měsíc a až v tom měsíci, kdy to nebude souhlasit, tak po položkách. Z toho zjistíte, co máte a nemáte zaúčtované v obratovce a co naopak máte či nemáte ve Výpisu evidence k DPH - může se ve vašem sw jmenovat i jinak.
Nikdy jsem RCH neúčtovala,tak jsem odkoukala, jak bylo účtováno. Při přijetí faktury ze zahraničí za zboží, máme účtováno 111/321 a dph bez vlivu a pak v jednom interním dokladu má zaúčtováno odpočet daně-uskutečněné plnění 395/395 DPH ř.03,04 (hodnotu zboží v CZK +21%) a odpočet daně-přijaté plnění 395/395 (hodnotu v CZK +21%)DPH ř.43,44 a následně interní doklad na vzniklý kurz.rozdíl
jsem opravdu zoufalá, hlavně tedy ale
>>>vůbec nechápu, jak je možné,že z jednoho programu mi
>>>při
>>>provádění závěrky dph a následného vytištění daň.
>>>přiznání vyjde částka cca 38000,- a v obratové
>>>předvaze mám
>>>58000??to nechápu
>>
>>Protože dokladu mohl být přiřazen chybný kód DPH,
>>tím
>>se vám nemusel dostat do DP a je jen zaúčtován na 343
>>nebo je kód DPH dobře, ale bylo omylem zaúčtováno na
>>jiný účet než 343...
>>
>>Ještě: Jak máte účtovaný RCH? Jestli máte na FP
>>5../321 a 343/343 a pak vám sw udělá ID na DZ 395/395
>>tak
>>OK. Jen se dohaduji z toho, že jste výše psala, že
>>RCH
>>účtujete 395/395. Ale můžete to mít účtované i jinak
>>a
>>pak by v tom mohl být také hledaný rozdíl na účtě
>>343.
>>Jinak odškrtat obratovku účtu 343 - jednotlivé
>>analytiky na Výpis z evidence k DPH. Napřed KZ za
>>každý měsíc
>>a až v tom měsíci, kdy to nebude souhlasit, tak po
>>položkách. Z toho zjistíte, co máte a nemáte
>>zaúčtované
>>v obratovce a co naopak máte či nemáte ve Výpisu
>>evidence k DPH - může se ve vašem sw jmenovat i
>>jinak.
>
>Nikdy jsem RCH neúčtovala,tak jsem odkoukala, jak bylo
>účtováno. Při přijetí faktury ze zahraničí za zboží,
>máme účtováno 111/321 a dph bez vlivu a pak v jednom
>interním dokladu má zaúčtováno odpočet daně-uskutečněné
>plnění 395/395 DPH ř.03,04 (hodnotu zboží v CZK +21%)
>a odpočet daně-přijaté plnění 395/395 (hodnotu v CZK
>+21%)DPH ř.43,44 a následně interní doklad na vzniklý
>kurz.rozdíl
No, to by mohl být ten problém :-)
DPH výstup ř. 03,04 musí být účtované 395/343.. analytika
a DPH vstup ř.43,44 musí být účtované 343../395
NE, jak máte v obou případech 395/395. Když to není přes účet 343, tak vám ani účet 343 nemůže souhlasit na DP k DPH.
Chyba je ale jinde, protože ať už je to 395/395 nebo zkráceně 343/343, se to vynuluje a účet 343 by vám musel souhlasit, což nesouhlasí, takže vám nezbývá nic jiného než to odškrkat. Ještě jedna pomoc, projet očima popisy na účtě 343, jestli tam není chybně zaúčtováno něco např. z mezd, majetku...
395/395 špatně není, jen při případné kontrole účtu 343, musíte myslet na to, že RCH +- DPH máte účtované Ne na 343, ale na 395 a pokud na účtě 395 nemáte analytiky na jednotlivé řádky Přiznání, bude se vám to kontrolovat obtížně. Lepší je mít na RCH analytiky na účtě 343. Ale je to na vás, co vám bude lépe vyhovovat.
A pak vzít měsíční obratovku účtu 343 a 395 (toho měsíce, kdy vám nesouhlasí KZ 343 na tiskopis Přiznání k DPH) a odškrtávat jednotlivé položky na nějakou sestavu, kde máte vyjeté položkovitě DPH k tiskopisu Přiznání k DPH.
Takže měnit nic nemusím?Můžu nechat tak? A teď teda mám z obratovky z účtu 395 zůstatky připočíst k 343? Hrozně se v tom patlám, napsala byste mi případně body čím začít atd. A prosím poradíte mi, ještě jak zaúčtovat závazek vůči FÚ v případě DPH?Moc díky
Teď nic neměňte, napřed si to zkontrolujte. Obraty jednotlivých měsíců a ten který vám nebude sedět tak položkově.
Závazek/ pohledávku vůči FÚ zaúčtujte na 343999.
Až si to odkontrolujete, tak si udělejte analytiky na jednotlivé řádky DAP. Třeba podle čísle řádků, to je jedo. Ale základní sazba vstup zvllášť - snížená sazba vstup - RCH - PDP- totéž u výstupů.
Pak se vám bude všechno lépe kontrolovat.
Obraty za každý měsíc převedet na 343999 a budtete /měla byste tam mít jen pohledávkuúzávazek vůči FÚ.
Ale napřed si zkontrolujte to první čtvrtletí.
1. zúčtování plateb s FÚ: analytika na 343 např. 34390
úhrada DPH 34390/221, NO 221/34390
Ale některé sw si vytvoří závazek sami, tak pak by úhrada DPH byla 379/221.
Těžko se radí, nevím jaký sw používáte.
2. účet 395 bude mít vždy zůstatek 0Kč (účtujete 395/395)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.