Vlákno názorů k dotazu Dohoda o pracovní činnosti a ZP od Jiří Pulec - Re: Dohoda o pracovní činnosti a ZP pokud podepíše...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 4. 2013 9:09

Jiří Pulec (neregistrovaný)

Re: Dohoda o pracovní činnosti a ZP
    pokud podepíše prohlášení k dani, může uplatnit slevy na dani (a dostane vyšší čistou mzdu). zaměstnavatel platí SZP v každém případě (9 a 26%)

• 28. 4. 2013 9:58

xyxy

Děkuji za odpověď,
    na internetu jsem se dočetla že povinnost zaměstnavatele strhávat pojistné na zdrav. a soc. pojištění vzniká, když měsíční odměna překročí částku 2500Kč. Víte, jde mi o to, že když jsem od 19.4. začala vykonávat příležitostnou práci na DPČ, musím si platit ZP - 1080Kč nebo jej za mne platí právě zaměstnavatel s kterým mám dohodu uzavřenou. Děkuji

• 28. 4. 2013 13:23

RenataH (neregistrovaný)

podepsané prohlášení se SP a ZP vůbec nesouvisí, to je podstatné pro daň. SP se vždy platí pouze z výdělku. Pokud v některém měsíci váš hrubý výdělek dosáhne 2500,- Kč, pak je zaměstnavatel povinen za vás odvést ZP z minimální mzdy, tedy celkem těch 1080 Kč, pokud 2500 Kč nedosáhne, jste povinna si ZP ve výši 1080 Kč zaplatit sama. V tom případě vám ZP z DPČ žádné nestrhne. To vše za předpokladu, že nejste hlášena na ÚP nebo nejste osobou, za kterou je plátcem pojistného stát.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).