Re: penzijní připojištění-mám poprvé
Ano, sice by měl proběhnout mzdou, ale neodvádí se z něj ani pojištění, ani se nedaní. Jen pro evidenci povolené hranice příspěvku, která je osvobozena, je potřeba evidovat u jednotlivých zaměstnanců. Pokud zároveň srážíte a odvádíte na pojišťovnu, nezapomeňta zadat nejen příspěvek, ale i srážku.
Já jsem dávala do mezd jako částku nepodléhající odvodům ani dani, bylo to vidět na mzdových listech a nemusela se již vést další evidence. Z mezd jsem účtovala 527/331 a pak závazek 331/379 (většinou už i s tím, co si platili zaměstnanci sami, tedy celkovou srážku). Z banky pak 379/221.
Aha, děkuji. Já to mám komplikovaném tím, že se jedná o jednatele/jediného společníka, začal si posílat z firemního účtu 2tis. měsíčně a smlouvu mi ještě ani neukázal, s tím, že ji nemůže najít :-(... Je tam tedy ještě problém, že je povinen taky si něco z toho platit ze svého? A to bych mu měla tedy strhávat rovnou ze mzdy/odměny? Nepodařilo se mi kolem toho nic nikde najít k přečtení :-(.
Smlouvu potřebujete a také musí mít nahlášeno kolik mu přispívá zaměstnavatel. Jde o to, že na konci roku mu pojišťovna vystaví potvrzení a může si uplatnit v daních to, co zaplatil. Ale zase jen z toho, co si tam poslal ze svého. Proto i pojišťovna důsledně eviduje částky placené zaměstnance a částky, které za ně posílá zaměstnavatel. Z toho, co popisujete, se mi zdá, že si pak majitel prostě jen platí z firmy své pojištění a to nelze, to je pohledávka za společníkem, kterou by měl firmě vrátit.
Proč myslíte? Třeba si posílá příspěvek zaměstnavatele. Na původní dotaz odpovídám, že zaměstnavatel může přispívat zaměstnanci na penzijní, aniž by si tento zaměstnanec tam něco platil sám.
Příspěvky zaměstnavatele jsou od letoška osvobozeny od SP a ZP až do výše 30 tis. v roce.
Ano, rozumím, jak to myslíte, v takovém případě bych mu to účtovala jako pohledávku za společníkem. Ale on to chce mít právě jako to mají zaměstnanci, za těch podmínek. On si už dlouho platí PP ze svého soukromého účtu. Teď nahlásil pojišťovně navýšení, že mu bude přispívat zaměstnavatel, a tu částku posílá z firemního účtu (2tis.měsíčně). Ale nedal mi k tomu nic, jen to vidím na BV. Takže ono to je zřejmě vše správně, jenom já k tomu nic nemám a proto jsem z toho zmatená. Měla bych chtít po té pojišťovně nějaký dodatek smlouvy jako zaměstnavatel? Nebo co oni k tomu posílají pro mzdovou účtárnu?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.