Re: OSVČ-vklad na účet-prosím nikdo neví
Tu poslední větu bych si asi odpustila. Jde mi o to, aby fin. úřad nemohl podotknout kde ty peníze osvč vlastně vzal, když je neuvádí jako příjem z podnikání a jen tak je vloží na svůj bank. účet.
A ta druhá otázka, opět jestli by FÚ nemohl namítnout, že se jedná o půjčku a kde je nějaká smlouva, úroky atd.
Možná v tom hledám moc složitostí, dělám podvojné účetnictví a tak jsem možná až moc opatrná, ale budu ráda za každou radu.
vklad na účet dáte jako vklad do podnikání nedaňově. Nebo já to dělám tak, že mám v programu druh P1 půjčka do podníkání rovněž nedaňově. Až získá prostředky udělám vrácení půjčky P2 také nedaňově. To se vyrovná a nikdo nemůže mít žádné námitky.
dělám také DE
Zbytečně si komplikujete život - je to nedaňové a až si je vezme zpátky, tak to zase bude nedaňový výdaj. úrok by si na jedné straně dal do nákladů a na druhé straně by ho stejně v rámci jednoho přiznání zdanil? To asi nee, takže na úroky zapomeňte, to není jako když společník půjčuje do firmy. a možná mu pak stejně budete dělat výdaje z podnikání procentem. A kde ty peníze vzal? No asi je má uspořené, většinou máte nejdřív výdaje a pak teprve příjmy a ty výdaje musíte pokrýt z vlastních peněz, tohle nikdo neřeší.
Tak přesně na to se nás ptali na FÚ, když jsme byli na kontrole. Také jsme měli vklad do pokladny. Zajímalo je, odkud ty peníze byly a zda byly již zdaněny. Když jsme řekli, že to byla půjčka, začali řešit zda tam také neměl být úrok. Potom se to nějak vysvětlilo, že nic nedodaňovali - už si to nepamatuju, už je to víc jak 10 let. Ale vím, že na FÚ uvažovali stejně jako Vy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.