Re: Těhotná zaměstnankyně
Můžete mi prosím alespoň napsat, jestli postupujeme správně? Musí donést papír od gynekologa, pak ještě potvrdit naší závodní lékařkou (protože nevykonává práci těhotným zakázanou),a pak já začnu zjišťovat, co vyplním já.Nakonec vše pošlu na OSSZ. Je to tak správně? Děkuji
Re: Těhotná zaměstnankyně
Nesmí dělat noční směny, takže ji nebudete zařazovat na noční. Jinak svoji práci dělat může. Žádný doplatek nenáleží, o rozvržení pracovní doby rozhoduje zaměstnavatel a ten jí směny rozvrhne (nebude mít naplánovanou směnu v noci ani žádný přesčas v noci). Vyrovnávací doplatek by měla, kdybyste ji museli přeřadit na jinou, méně placenou práci.
Její maximální průměrná týdenní pracovní doba závisí na tom, v jakém režimu pracuje. Pokud je nepřetržitý, tzn. že na recepci stále někdo musí být 24 h denně a 7 dní v týdnu, tak je její maximální průměrný týdenní úvazek 37,5 h. Jestliže má nepravidelné rozvržení pracovní doby, tak stanovíte vyrovnávací období (několik týdnů, maximálně 26) a v tomto vyrovnávacím období jí její úvazek rozvrhnete do směn. Např. vyrovnávací období stanovíte na 10 týdnů. 10 x 37,5 = 375 h. V těchto 10ti týdnech bude mít rozvržených 375 h do směn.
Pokud pracuje ve dvousměnném provoze, pak je její průměrný týdenní pracovní úvazek 38,75 h. Dvousměnný provoz je takový, ve kterém se na pracovišti navzájem vystřídají zaměstnanci v rámci 24 h ve dvou směnách.
Až bude odcházet na mateřskou, přinese formulář od gynekologa.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.