Re: oprava investičního majetku při poří
Pokud se jedná skutečně o opravu (ne technické zhodnocení - zaráží mě cena)tak do nákladů, oprava nemůže být součástí PC.
ano hledala jsem nějaký článek pro potvrzení http://www.ucetnikavarna.cz/archiv/dokument/doc-d4901v6901-uvedeni-dlouhodobeho-hmotneho-majetku-do-uzivani/
Článek hovoří jasně, ale je z roku 2009...máte jistotu, že stejný výklad mají i pracovníci FÚ při kontrolách ? Já žil vždy v domnění, že pokud koupím něco nefunkčního, tak všechny náklady na zprovoznění vstupují do pořizovací ceny...
Základ daně vychází z účetnictví. Pokud obhájím,že účtuji správně a to účtuji dle vyhlášky, tak při kontrole FU nemám problém.
Jenže opravovat můžu něco, co mám v majetku...a pokud mám něco nefunkčního, nemůžu přece aktivovat do majetku - viz podmínka uvedení do stavu obvyklého užívání...jen úvaha...
Přečtete si ten článek několikrát, jen bych se opakovala. Je zdůrazněn - tučně rozdíl mezi účetním a daňovým ."Daňová cena" vzniká z pořizovací a já do pořizovací nesmím účtovat zejména opravy.