Re: přesčasové hodiny
Na školení nám říkali, že může být i 300 h. Tak to neplatí? Teď jsem z toho jelen ;-) A může mi někdo poradit jak to evidovat ve mzdách? Pracuji v programu Pohoda. Zaměstnanec má stanoveno 40 h týdně, pevnou mzdu. Tedy pokud by měl např. ten měsíc o 10 opracovaných h méně - do výplat uvedu při 20 prac.dnech 160 h, i když je neodpracoval a další měsíc těch 10 z přesčasů odečíst? Je to tak možné?
Ano, je to okolo 300 hodin ročně, ale musí to být se souhlasem zaměstnance (150 hodin je na příkaz zaměstnavatele, bez souhlasu). Souhlas je dán i tím stylem, že do práce ten dotyčný přijde (na přesčas). No a já osobně bych to dělala takto: 3 měsíce bych mu neproplácela přesčasy, jen to dorovnávala - dám příklad. V lednu by měl přesčasu 20 hodin, v únoru by mu chybělo 5 hodin a v březnu by měl přesčas 10 hodin, tak bych mu pak za čtvrtrok proplatila 25 hodin (20-5+10). Toto by se vám lépe evidovalo - protože pokud další měsíc jde do mínusu, tak to by neměl, pokud nemá naspřádáno z minulého období...
Já bych to udělala takto, že bych ten další čtvrtrok sledovala zvlášť (od dubna do června). Nebo ještě jinak - ať si dotyčný každý měsíc nechává proplatit jen nějakou část přesčasů a zbytek ať si nechá do plusu. Např. oddělá 20 hodin přesčasů a proplatit jen 10 hodin, 10 by měl v plusu, které si může další měsíc vybrat nebo nechat proplatit...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.