Re: Dividendy - dotaz
Jde skutečně o dividendy (výnos z akcií akciové společnosti) nebo o podíly na zisku např. s.r.o.?
Ale obojí se daní srážkovou daní 15% u zdroje, tedy ve Vaší firmě, nepodléhají SP ani ZP a akcionář či společník už je neuvádí ani ve svém daňovém přiznání.
Valná hromada např. v s.r.o. rozhodne o výplatě podílu na zisku, Vy na základě tohoto zápisu zaúčtujete 428/364. Spočítáte 15% daň a zbytek vyplatíte. Zaúčtujete 364/342 a 364/221.
Jedná se skutečně o a.s., a není to nijak omezeno výší výplaty? Tzn. např. klidně i kdyby dividendy pro jednoho představovali milion, tak je to stále pouze srážková daň 15%?
Tzn. zahrnu do výplat, srazím pouze srážkovou nebo NEZAHRNUJI do výplat, ale spočítám ručně a pouze ve výplatním termínu částku daně připočtu do příkazu banky? Nejsem si totiž jistá, zda by to systém správně rozdělil, když daná osoba má ještě další příjem u nás, který má samozřejmě už i ZP a SP...
O omezení nevím, přes výplaty jsem to nikdy nedávala, podíly na zisku jsem posílala samostatně mimo mzdy. I daň jsem odváděla samostatně. Jen se pak musí vykázat ve Vyúčtování srážkové daně za rok 2013. Řídíte se §36 zákona o daních z příjmů, nepodléhá SP a ZP a jsou termíny do kdy se musí daň odvést od rozhodnutí valné hromady, které teď nemohu najít. Třeba pomůže ještě někdo. Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.