Re: Sleva na poplatníka
>>>>>>>Dobrý den, měla jsem ZMC v jedné firmě. Datumem
>>>>>>>2.4.2013 všichni ZMC přešli k jiné firmě. Mohu slevu
>>>>>>>na
>>>>>>>poplatníka uplatnit v nové firmě, protože by ZMC
>>>>>>>přišli o
>>>>>>>značnou část mzdy. Vím, že v ročním zúčtování by to
>>>>>>>dostali zpět. Děkuji Lenka
>>>>>>Proč byste nemohla. Pak jim ale nemůžete uplatnit
>>>>>>slevu v té 1.firmě.
>>>>>Já nevím, když mají v 1.firmě podepsané daňové
>>>>>prohlášení.
>>>>a u vás je nemají ? musíte se domluvit s tou účetní,
>>>>která jim dělá výplatu za 1.4., aby ta jim slevu
>>>>nedávala. Myslela jsem, že vy zpracováváte obojí
>>>>mzdy.
>>>Ano dělám mzdy pro obě firmy. Mohu tedy v 1.firmě
>>>slevu neuplatnit a nové firmě ano.
>>
>>to přešli pod úplně jinou firmu (u stávající skončili
>>jakým způsobem a nyní mají novou PS?) nebo ta původní
>>nějakým způsobem zanikla a zam-ci přešli pod novou
>>firmu (s původními PS) ?
>Přešli pod úplně jinou firmu, u stávající skončili na
>základě dohody-výpověď ze strany ZMC.
tak jak skončili? Pokud by zam-ci dali výpověď, tak nemohli skončit 1.4., ale vždy ke konci měsíce. Pravděp. se dohodli na skonč. PP 1.4. (proč tak blbě a ne 31.3.? - ale asi měli nějaký důvod). 1.4. byl svátek, takže ho dostanou zaplacený u původního zam-tele a pak je pravděpodobné, že mají nevyčerpanou dovolenou, takže jim ji musíte také u původního zam-tele zaplatit.
>Já myslím, že kde je ZMC k prvnímu v měsíci tam
>uplatňuje sleva, ale jestli se pletu byla bych ráda.
ano, v praxi je většinou předpokládá, že slevu uplatňuje 1. zam-tel v měsíci, ale Vy přece máte přehled, takže máte podepsaná od nich daň. prohl. jak pro původního, tak pro souč. zam-tele, takže se nemůže stát, že byste uplatnila slevu v jednom měsíci 2x, tak si to ohlídáte, kde jste jim ji uplatnila
Re: Sleva na poplatníka
Vaše odpověď mě zaujala. Nikdy jsem se s tím nesetkala, ale hypoteticky. Je někde v zákoně o daních z příjmů, že musí zaměstnanec uplatňovat všechny slevy jenom u jednoho zaměstnavatele, pokud může podepsat prohlášení u dvou zaměstnavatelů postupně? O slevu na poplatníka musí požádat, stejně tak o zvýhodnění na děti. Např. u zaměstnavatele A je v PP od 1 - 5 s příjmem 3800 a u zaměstnavatele B od 7-31 se zdan. příjmem 5.000.U A má podepsané prohlášení a uplatňuje slevu na poplatníka a zvýhodnění na děti. U A podepíše změnu pro daný měsíc, že nechce uplatňovat zvýhodnění na děti, pouze slevu na poplatníka. U B také podepíše prohlášení a nepožádá o slevu na poplatníka (tu už má u A) ale požádá o zvýhodnění na děti. Co tomuto postupu v zákoně o daních z příjmů brání?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.