Vlákno názorů k dotazu Náhrada škody od longstarr1 - Re: Náhrada škody Poskytnutí náhrady škody není úplatou za...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 5. 2013 11:56

sirka (neregistrovaný)

Re: Náhrada škody
    Dodavatel látky vyžaduje fakturu s DPH - údajně tím, že jsme použili novou potahovou látku, přečalounili a vrátili zákazníkovi - došlo k plnění, které podléhá DPH. Bez DPH by to prý bylo, kdyby jsme se soupravu nic nedělali - nemohli ji už použít. Tak nevím.

• 10. 5. 2013 13:05

annonym (neregistrovaný)

Čalouníkovi vznikla škoda, jelikož použil vadnou látku a musel výrobek přečalounit znovu. Dodavatele vadné látky nemusí zajímat, zda čalounil zákazníkovi či nikoliv. Čalouník pouze prokazuje dodavateli, že látka byla vadná a jelikož ji musel vyřadit a nahradit novou, vznikla čalouníkovi škoda a požaduje náhradu takto vzniklé škody. A to i v případě, že by si zákazník nechal nově čalounit u jiného čalouníka a práci by neuhradil z důvodu vady. I kdyby jim čalouník vystavil DD s DPH, pak nemají nárok na odpočet DPH, protože čalouník jim nefakturuje za dodání zboží nebo za poskytnutí služby. Ale skutečně pouze náhradu škody, která jistě bude zahrnovat i čalounické práce vadnou látkou (škoda vznikla vyplacením mezd, souvisejících odvodů, energie apod.), ale dodavatel látky není ten, komu byla služba poskytnuta.

Jedině na základě reklamace by dodavatel vadné látky mohl vystavit ODD k původnímu DD a snížit si tím DPH na výstupu, ale to by mělo jistě dopad i na daňový náklad. Látku by musel vyřadit a účtovat o škodě. Kdežto náhrada škody, pokud plyne ze zákona (a v tomto případě tak tomu jistě je), je daňovým nákladem (§ 24 odst. 2 písm. p)).

Tolik můj pohled na věc. Snad se přidá jěště někdo jiný.

• 10. 5. 2013 13:30

alli (neregistrovaný)

mám úplně stejný názor-jde o náhradu škody bez DPH, taky bojuju s dodavateli, kteří chtějí fakturu s DPH

• 10. 5. 2013 13:42

sirka (neregistrovaný)

Byla jsem si jista, že to mám správně bez DPH, ale jejich tvrzením
    mě nějak zvyklali - nemám moc zkušeností se škodama. Kdyby stále trvali na faktuře s DPH - můžu vystavit? Já odvedu a je už jejich problém, že nemají nárok na odpočet?

• 10. 5. 2013 14:52

alli (neregistrovaný)

I kdyby jim čalouník vystavil DD s DPH,
    >>>pak nemají nárok na odpočet DPH, protože čalouník jim
    >>>nefakturuje za dodání zboží nebo za poskytnutí
    >>>služby.
    >>>Ale skutečně pouze náhradu škody, která jistě bude
    >>>zahrnovat i čalounické práce vadnou látkou (škoda
    >>>vznikla
    >>>vyplacením mezd, souvisejících odvodů, energie
    >>>apod.),
    >>>ale dodavatel látky není ten, komu byla služba
    >>>poskytnuta.
    >>>
    >>>Jedině na základě reklamace by dodavatel vadné látky
    >>>mohl vystavit ODD k původnímu DD a snížit si tím DPH
    >>>na
    >>>výstupu, ale to by mělo jistě dopad i na daňový
    >>>náklad. Látku by musel vyřadit a účtovat o škodě.
    >>>Kdežto
    >>>náhrada škody, pokud plyne ze zákona (a v tomto
    >>>případě
    >>>tak tomu jistě je), je daňovým nákladem (§ 24 odst. 2
    >>>písm. p)).
    >>>
    >>>Tolik můj pohled na věc. Snad se přidá jěště někdo
    >>>jiný.
    >>mám úplně stejný názor-jde o náhradu škody bez DPH,
    >>taky bojuju s dodavateli, kteří chtějí fakturu s DPH
    >Byla jsem si jista, že to mám správně bez DPH, ale
    >jejich tvrzením
    >mě nějak zvyklali - nemám moc zkušeností se škodama.
    >Kdyby stále trvali na faktuře s DPH - můžu vystavit? Já
    >odvedu a je už jejich problém, že nemají nárok na
    >odpočet?
    zkuste je odkázat na toto http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/cds/2012KV_KDP_2_5_2012.pdf
    pokud trvají na DPH, vystavte a je to jejich problém, jak zdůvodní nárok na odpočet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).