Re: převod s.r.o. - rozvaha
Jednatelka firmy prodala firmu za částku 22.900 Kč nám. K tomu jsem dostala papíry viz výše. A právě nevím, jestli zadávat nebo ne. Takže to nikam účtovat nebudu. Jak ale na zahajovací rozvahu (po převodu podílu)? Myslím tím, jak zaúčtovat částku za převod podílu a jak je to se základním kapitálem firmy? Díky moc
s.r.o. založil 1 člověk, který jí následně prodal jinému člověku, došlo zde k převodu obchodního podílu. Proto se ptám, jestli údaje za to období, kdy s.r.o. nebyla převedena na druhého majitele patří/nepatří do účetnictví. Také si osobně myslím, že ne, že účetnictví se provádí až od data převodu. Jde mi spíše o ten základní kapitál, zda ho uvádět nebo ne...
Podle mě musíte pokračovat v účetnictví tam,kde skončil minulý společník. Změna majitele není důvod k uzavření a začátku nového, vše mělo být vyrovnáno a zaplaceno mezi oběma partnery. Potřebujete rozvahu s rozpisem všeho, co měl minulý společník v aktivech, pasivech i ve výsledkových účtech.....Je v tom samozřejmě zádrhel, že se mohou objevit i závazky, které budete muset řešit.....
Účetnictví a veškeré vedení hospodaření společnosti není absolutně dotčeno převodem obchodního podílu. To se firma vůbec netýká.
Bývá zvykem k nějakému dni udělat mimořádnou rozvahu a výsledovku, aby se starý a nový společník např. dohodli na ceně, aby nový věděl co kupuje apod., ale nemá to vliv na účetnictví.
Účetnictví pokračuje den za dnem, bez ohledu na to kdy a kdo si koupil obchodní podíl. Kšefty s obchodním podíle jsou takříkajíc "o level výš".
Nelze ani žádné náklady s tím spojené zaúčtovat do firmy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.