Re: Kamera na pracovišti ????
Také by mi to vadilo. A nezlobte se, ale argument, že když člověk nedělá nic špatného, nemusí mu to vadit....stejně tak by mi nemuselo vadit, že mi např. v obchodě prodavačka při placení proleze kabelku i kapsy - když jsem nic neukradla, tak proč něco namítat? Je to zásah do soukromí.
Asi Vás to překvapí, ale i v práci existuje něco jako soukromí.
§316/2 ZP : Zaměstnavatel nesmí bez závažného důvodu spočívajícího ve zvláštní povaze činnosti zaměstnavatele narušovat soukromí zaměstnance na pracovištích a ve společných prostorách zaměstnavatele tím, že podrobuje zaměstnance otevřenému nebo skrytému sledování, odposlechu a záznamu jeho telefonických hovorů, kontrole elektronické pošty nebo kontrole listovních zásilek adresovaných zaměstnanci.
A nebude tím soukromím myšleno něco jako WC, sprcha, šatna apod.? Stejně pochybuju, že by někdo seděl u monitoru a koukal online 8 hodin vkuse. Spíš bych to viděl na záznam a v případě výskytu nějakého problému se podívat na záznam, který může pomoci a s tím já osobně nemám problém...
Kamery ve firmě máme, záznamy se archivují, takže jsme museli žádat o schválení. Jsou umístěny např. u východu ze skladů, v místech nakládky zboží, u vjezdu do areálu a věřte mi, že u každé jednotlivé kamery jsme dokládali, proč ji tam chceme. V kancelářích se o tom nikdy neuvažovalo a pokud tady není předpoklad vzniku jakéhokoliv problému, který by kamera vyřešila, nevidím důvod. Zaměstnavatel má spoustu jiných možností, jak si ověřit, že pracuji. Pravidelně se monitorují navštěvované webové stránky, namátkově se vyjíždí z počítačů celodenní činnost zaměstnanců atd. Ale s celodenním nahráváním bych fakt problém měla, protože v mém konkrétním případě nevidím důvod. Přesně jak výše psala wendy.
Můžu se zeptat,kde jste žádali o schválení a čeho se týkalo? Minulý týden jsem na tohle téma vedla rozhovor s člověkem,který má na "úřadě pro ochranu osobních údajů" na starost kamerové systémy. Řekl mi, že neexistuje vyjímka pro archivaci kamerových systémů, protože v okamžiku, kdy na nějakou trestnou činnost nebo přestupek přijdete,máte povinnost kontaktovat PČR neprodleně. Ze zákona vy žádnou pravomoc nemáte, tudíž i archivace je přípustná max. 24 hodin. Pracuji ve firmě, kde zaměstnanci s kamerovým systémem přímo pracují,vyžaduje to jejich náplň práce. Takže mě tohle téma dost zajímá.
Posílali jsme oznámení na ÚOOÚ, přijeli, jednu kameru nám nařídili přemístit, protožela zabírala proklenou kancelář ve skladu. Zkontrolovali způsob archivace v PC a přístupy k záznamům. Je to už osm let, nevím, jestli se od té doby něco změnilo. Musím se na to podívat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.