Re: kontrola FÚ a podání vysvětlení
jen někde slyším kniha jízd a už je mi špatně :-)
dělala jsem to jednomu zadarmo a už nikdy víc..dostat z něj stavy kilometrů byl velký problém,takže to dopadlo tak,že jsem to psala od stolu.upozorňovala jsem ho,uháněla,ale bez výsledku.je mi jasný,že kdyby přišla kontrola z fú,něco by našli..tak jsem s knihou jízd přestala,natvrdo jsem mu sdělila,ať si to píše sám...už ani za peníze bych to nedělala.
Za knihu jízd si zodpovídá podnikatel, těžko můžete tušit, kde byl, na jakém jednání, atd.
Za inventarizace si také odpovídá podnikatel.
Skladovou evidenci pouze za úplatu a z připravených podkladů, za které si podnikatel odpovídá.
Neexistuje "nějak to udělejte" a navíc ještě zadarmo. On také nepodniká "jako charita", také chce za odvedenou práci odměnu.
Míšo, také bych byla raději se svým dítětem, ale někdy se prostě člověk
takovým záležitostem nevyhne. Já jsem třeba převzala mzdy a nejsou k dispozici mzd.listy za 2 roky, musím je prostě udělat z měsíčních přehledů.
Radost z toho nemám, ale co nadělám ...
jj to máte svatou pravdu, ale pokud mě za to OSVČ nechce zaplatit, tak jeho problém... a to je sklad, kde je ročně cca 1000 dokladů... kdyby to bylo málo dokladů, tak si ten sklad sama udělám, ale jen ta skladová evidence by mi zabrala tak měsíc a to by byla práce zadarmo.. jak psala "alen1" - nejsme charita :-)
To je vždycky kámen úrazu - knihy jízd a sklady. Jak to tak čtu, tak do budoucna budu upozorňovat a upozorňovat. On si podnikatel myslí, že když se vede DE nebo se v účetnictví účtuje způs. B, tak že nemusí být
vedena žádná skladová evidence. Na konci roku se napíše stav skladu, tak aby to nějak vyšlo. A kniha jízd je velice nepopulární, ale většinou to
není záležitost účetní, naštěstí.
Určitě si dám víc pozor na vedení skladu, už v minulosti se mi osvědčilo, že jsem podnikatele v zakázkové výrobě tlačila k přiřazování materiálu a služeb k jednotlivým zakázkám - poslechl a při kontrole nebyl žádný problém.
Teď řeším problém s neexistující evidencí drobného majetku - nedovedu
si představit, že bych to měla dohledávat x let zpět - špatný systém účtování, staré roky jsou bůhvíkde. Přitom vím, že to potřebuju - kvůli
uplatňování nákladů na opravy apod. Asi to budu muset vyřešit fyzickou inventurou - co se najde, napíšu do operativní evidence bez ocenění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.