Re: nástup na mateřskou a dvě zaměstnání
aha, to nemám, zkrácený úvazek splňuje podmínku, ale ten klasický PP ne, to mám od prosince 2012, takže z toho mi mateřská vlastně nepůjde.... to je škoda.... Já jsem si neuvědomila, že kdybych ukončila zkrácený úvazek a např. za květen bych už měla jen jedno zaměstnání (to hlavní), tak by se mi mateřská počítala podle aktuálního zaměstnání, protože v předešlých letech jsem splnila podmínku 270 dní.. Je to tak? Ty jo, tak to jsem neodchytala.... zkusím se domluvit na skončení zkráceného úvazku ke 30.4., alespoň by mi tak vyšla vyšší mateřská (z klasického PP mám hrubého 25 tis., kdežto z kráceného pouze 10 tis., při 5-ti hodinnách denně)...
Evo, aby bylo jasno: píšete, že ten poměr na plný úvazek máte od prosince 2012. Ale těch 270 dní ve 2 letech před nástupem na MD nemusí být u téhož zaměstnavatele. Před tímto jste nikde nepracovala, nebyla pojištěná (mimo toho zaměstnavatele, kde máte úvazek zkrácený)?
Vy jste byla zaměstnaná třeba rok a pak jste v prosinci 2012 změnila zaměstnání, takže když sečtete kal. dny pojištění ve 2 letech před nástupem na MD v obou těchto po sobě jdoucích zaměstnáních, bude jich aspoň 270? A zároveň máte jinde zaměstnání na zkrácený úvazek od r. 2009, takže zde také nasčítáte aspoň 270 kal. dnů. Pak ale splňujete podmínku v obou zaměstnáních.
>>>>>aha, to nemám, zkrácený úvazek splňuje podmínku, ale
>>>>>ten klasický PP ne, to mám od prosince 2012, takže z
>>>>>toho mi mateřská vlastně nepůjde.... to je škoda....
>>>>>Já
>>>>>jsem si neuvědomila, že kdybych ukončila zkrácený
>>>>>úvazek a např. za květen bych už měla jen jedno
>>>>>zaměstnání
>>>>>(to hlavní), tak by se mi mateřská počítala podle
>>>>>aktuálního zaměstnání, protože v předešlých letech
>>>>>jsem
>>>>>splnila podmínku 270 dní.. Je to tak? Ty jo, tak to
>>>>>jsem
>>>>>neodchytala.... zkusím se domluvit na skončení
>>>>>zkráceného úvazku ke 30.4., alespoň by mi tak vyšla
>>>>>vyšší
>>>>>mateřská (z klasického PP mám hrubého 25 tis., kdežto
>>>>>z
>>>>>kráceného pouze 10 tis., při 5-ti hodinnách denně)...
>
>>Ano, byla jsem zaměstnaná, ten zkrácený úvazek je od
>>roku 2009.
>
>Vy jste byla zaměstnaná třeba rok a pak jste v
>prosinci 2012 změnila zaměstnání, takže když sečtete kal. dny
>pojištění ve 2 letech před nástupem na MD v obou
>těchto po sobě jdoucích zaměstnáních, bude jich aspoň 270?
>A zároveň máte jinde zaměstnání na zkrácený úvazek od
>r. 2009, takže zde také nasčítáte aspoň 270 kal. dnů.
>Pak ale splňujete podmínku v obou zaměstnáních.
Já to chápu tak, že od roku 2009 měla jenom ten zkrácený úvazek a teprve v prosinci k tomu přibrala ten druhý PP na plný úvazek. Takže by nárok na PPM byl jenom z toho zkráceného, ale kdyby ho ukončila ještě dřív, než bude žádat o PPM, tak by se sice do 270 dnů započítal, ale DVZ by se počítal z toho plného úvazku, protože by to bylo její poslední zaměstnání před nástupem na PPM.
paní Libuško, přesně tak - od 2009 pouze zkrácený úvazek, od prosince navíc plný úvazek, ze kterého bych měla lepší mateřskou.... takže nejlépe ukončit zkrácený úvazek (co nejdříve), tak abych měla do nástupu na mateřskou pouze ten plný úvazek, ze kterého se bude počítat mateřská... chápu to správně?
Mockrát děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.