Re: II. pilíř - opravdu nikdo neví?
>>Prosím Vás, může platbu zamce (2% z vyměřovacího
>>základu), který se přihlásil do II. pilíře
>>důchodového
>>spoření hradit zam-tel? Já myslím, že ne, ale klient
>>se mě
>>snaží přesvědčit o opaku :-) Děkuji za každý názor
>
>Upřesnění: zam-tel chce ty 2% platit za zam-ce
Jsem přesvědčená, že to nejde, protože ze zákona 589/92 vyplývá, že sazba pojištění zaměstnance, který se účastní důchodového spoření (tzn. který je ve II. pilíři) činí místo 6,5% 8,5%, z toho je 3,5% určeno na důchodové pojištění do státního rozpočtu a 5% na důchodové spoření. Je to prostě zákonem daný výpočet mzdy. Je to podobné, jako kdyby chtěl zaměstnavatel mzdu počítat tak, že nebude zaměstnanci srážet daň, ale že ji bude platit za něj.
No jo, kdoví, co jim ti agenti napovídají. Zaměstnanec musí dát ze svého 2 % z vyměřovacího základu. O 3 procenta se jim poníží odvod sociálního pojištění, takže se odvede jen 3,5%. Dohromady je to těch 5%.
No jistě, agenti je zlákají, napovídají jim blbosti, ale mzdové účetní je podle nich blbá a neumí to.
Docela nedávno jsem vedla diskuzi o 2. pilíři s bývalým kolegou z pojišťovnictví. Byl vždy docela znalý a rozumný. Ovšem, co říkal a jak se pokoušel manipulovat s "fakty", mě docela zarazilo.
Skutečně vůbec netušil, jak fungují mzdy a mechanismus odvodu.
O pohádkách o výhodnosti ani nemluvě. Docela mě to vyděsilo s ohledem na fakt, že kolega vždy patřil k těm "lepším a znalým" poj. zprostředkovatelům.
Také jsem si myslela, že pojišťováci, kteří nabízejí II.pilíř, by se měli orientovat v celé problematice, i co se týká odvodů zaměstnavatele. Ovšem když jsem mluvila s pojišťovačkou, která zlanařila jednoho zaměstnance, jestli ví, co má dělat zaměstnanec a jaké to bude mít pro něj následky, když zaměstnavatel srážku posílat nebude a třeba zkrachuje a vypaří se nebo když se zaměstnavatel třeba až po několika měsících dozví, že zaměstnanec už je dávno ve II. pilíři a tak podobně, odpověděla mi, že to ji nezajímá, to musíme vědět my, mzdovky.
Jinak ohledně toho pozdního dozvědění se jsem volala na MSSZ a ptala se na přeplatek SP (protože místo 3,5% tam bude odváděno 6,5%). Tak prý tím ten přeplatek vznikne a firma musí zaslat opravné přehledy. Sociálka přeplatek vrátí, ale prý ještě o tom taky moc neví, tak že neví, jestli se přeplatek bude moci vyrovnat tak, že se odvede o to méně nebo jestli ho zašle sociálka vyloženě zvlášť. Ale prý z legislativy nevyplývá, že tento sociálkou vrácený přeplatek má firma vyplatit zaměstnanci. A co když půjde o bývalého zaměstnance? A co když už v té době firma vůbec nebude? Nevím a oni zatím taky neví.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.