Re: Započtení praxe
Doba MD a RD se započítává max. do 3 let věku dítěte, ovšem v celkovém součtu za všechny děti max. 6 let. Takže započtete dobu od nástupu na MD u prvního dítěte , to může v tu dobu být cca od 15.10.1997 do 17.11.2001 (druhé dítě bylo v době, kdy mohla ještě být na RD s prvním), tj. cca 4 roky 1 měsíc. a U třeího dítěte dopočítáte dobu od nástpu na MD tj. cca od 15.11.2002 do celkové doby 6 let. Čtvrté dítě se nezapočítává vůbec.
Doba mezi tj. od 17.11.2001 do nástupu na další MD by se započítávala jen v případě, že aby měla zaměstnavatele, podle druhu práce, buď plně, nebo jednou nebo dvěma třetinami podle míry využití praxe.
Doba péče o dítě se počítá stejně, jestli měla zaměstnavatele nebo neměla.
Děkuji za odpověď, musím si to pomalu probrat, ovšem důležitá informace je už v té Vaší první větě - že se započítává maximálně 6 let. Mám to chápat tak, že se započítávají první 3 děti, maximálně však 6 let, a to 4. už vůbec nebo že se započítávají všechny děti, maximálně však 6 let (např. pokud by je všechny porodila po jednom roce)? A důležitá informace je také to, že se péče o děti započítává jako praxe, i když v té době třeba nemá zaměstnavatele.
Těch maximálně 6 let je myšleno za celý život? Např. kdyby teď měla 5. dítě, tak ta doba MD a RD už se jí vůbec nezapočte?
Omlouvám se za možná hloupé otázky, pro svoji práci toto nepotřebuji, jsem mzdovka v podnikatelské sféře, zjišťuji to pro švagrovou.
Můžete mi dát prosím odkaz na zákon a §?
564/206 Sb.
§ 4
(5) V plném rozsahu, nejvýše však celkovém rozsahu 6 let, započte zaměstnavatel zaměstnanci dobu
a) skutečného čerpání mateřské dovolené, další mateřské dovolené nebo rodičovské dovolené nebo trvalé péče o dítě nebo děti nejvýše v rozsahu odpovídajícím délce mateřské dovolené a další mateřské dovolené nebo rodičovské dovolené platné v době této péče podle zvláštního právního předpisu1
Je to trochu složitější. POosuzuje se od prvního dítěte - podle doby, ve které se dítě narodilo. Např. u dítěte narozeného v roce 1980 platilo, že RD je max. do 2 let věku dítěte. Od roku 1988 je RD do 3 let věku dítěte.
Takže začnete u prvního dítěte a postupujete dále až máte těch 6 let, pak už nepočítáte nic. Ani kdyby se po 10 letech narodilo další dítě. Prostě za celý život max. 6 let. I to je , dle mého názoru, naprostý nesmysl, protože péče o dítě přece není žádnou odbornou praxí pro daný výkon práce. Ale to je věc druhá. U vaší kamarádky postupujete tak, jak jsem psala výše, akorát musí dodat přesné datumy, kdy šla na MD. Já jsem brala přibližně 6 týdnů před porodem, může se lišit, ale princip je stejný. V podstatě jako laikovi jí může být jedno jestli jí počítají praxi za 1. nebo 4. dítě, protože stejně víc jak 6 let započíst nemohou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.